HomeSocial

Zece milioane de euro pentru întreținerea persoanelor cu handicap

În primele nouă luni ale anului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ a plătit aproximativ 10,9 milioane de euro pentru întreţinerea persoanelor cu handicap din judeţ.

Ca urmare a unor modificări legislative din ultimii doi ani, în ceea ce priveşte criteriile de încadrare în grad de handicap, anul acesta a crescut simţitor numărul cererilor de încadrare în grad de handicap, cele mai multe solicitări fiind înregistrate în luna septembrie, când s-au primit peste 600 de dosare.

Potrivit statisticilor centralizate de Serviciul de Evaluare Complexă a Persoanelor cu Handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, în septembrie s-au înregistrat 617 dosare, cu 44 mai multe decât în august şi cu 192 mai multe decât în ianuarie 2015.

Din cele 617 cereri, au fost evaluate 538 de persoane, dintre care 466 la sediul instituţiei, iar 72 la domiciliu. Au fost predate Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap 554 de dosare (diferenţa provenind din luna anterioară), iar în urma evaluărilor, pentru 539 de persoane s-a făcut propunere de încadrare în grad de handicap (fiind 274 de cazuri noi, restul fiind certificate revizuibile ce necesită evaluări anuale), iar 15 dosare au fost respinse, deoarece nu îndeplineau criteriile legale.

De la începutul acestui an şi până la 30 septembrie, au fost evaluate 4.376 de persoane, pe când în aceeaşi perioadă din 2014 au fost evaluate 3.407 persoane, iar în 2013 – 2.774 de persoane. Astfel, pe 30 septembrie 2015, în evidenţele DGASPC existau 18.980 de persoane cu handicap, dintre care 1.062 erau instituţionalizate.

Pentru toate aceste categorii de beneficiari, DGASPC Neamţ a plătit, de la începutul acestui an şi până la finele lunii septembrie, drepturi în valoare totală de 49,4 milioane lei, adică aproximativ 10,9 milioane de euro. Cea mai mare sumă achitată, 16 milioane de lei, a reprezentat-o plata indemnizaţiei lunare pentru 9.366 de persoane cu handicap accentuat. S-au mai achitat indemnizaţii în valoare de 10,8 milioane de lei pentru 5.425 de persoane cu handicap grav şi 9,1 milioane lei pentru plata indemnizaţiei de însoţitor pentru 1.366 de nevăzători, alocaţii de hrană, etc.

„A avea o dizabilitate nu înseamnă a fi anormal, ci doar o persoană care necesită mai mult sprijin şi toleranţă. Creşterea numărului de persoane cu handicap ar trebui să conducă la o schimbare a mentalităţilor în cadrul comunităţii. Este nevoie de o abordare economică, dar şi socială, care să creeze un sentiment de utilitate pentru aceste categorii de persoane şi este clar că avem nevoie de un plan integrat a accesului pe piaţa muncii, atât din perspectiva angajatorului, cât şi din perspectiva persoanei cu dizabilităţi. Trebuie să înţelegem cu toţii că nu prezenţa sau absenţa unui handicap ne face deosebiţi, ci munca, talentul şi implicarea”, a declarat Cristina Păvăluţă, director general al DGASPC Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0