Prima paginăSocial

Voluntarii strâng rândurile la Roman

Dimensiune text

A fost lansat un proiect care îşi propune promovarea voluntariatului în rândul tinerilor şi întărirea colaborării dintre ONG-urile din Neamţ şi Bacău. Proiectul se constituie într-un exerciţiu de democraţie participativă.

Miercuri, 14 august, a avut loc la Roman lansarea proiectului Acting European. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană, prin programul Tineret în Acţiune şi urmăreşte promovarea voluntariatului drept o formă de manifestare a cetăţeniei europene active şi dezvoltarea unui instrument de susţinere a acestuia prin consolidarea mediului ONG din judeţele Bacău şi Neamţ. Proiectul este implementat de Asociaţia pentru Dezvoltare Activă (ADA) din Bacău, în parteneriat cu Muzeul de Știinţele Naturii Roman, Asociaţia People to People Roman, Asociaţia „Un Zâmbet” Bacău, Asociaţia Oblio din Bacău, Asociaţia de tineret „Onestin” din Oneşti, Centrul de Resurse Economice şi Educaţie pentru Dezvoltare din Piatra Neamţ, Direcţia Silvică Neamţ şi Primăria municipiului Roman.

„Principalele obiective ale proiectului sunt conştientizarea importanţei cetăţeniei active şi drepturilor asociate acesteia în rândul tinerilor din judeţele Neamţ şi Bacău, promovarea în mod explicit a voluntariatului drept un instrument eficient pentru dezvoltarea personală şi un mijloc de implicare în viaţa comunităţii, informarea tinerilor asupra beneficiilor voluntariatului şi educaţiei non-formale, coeziunea ONG-urilor din Bacău şi Neamţ şi implicarea tinerilor din aceste ONG-uri în dezvoltarea unui sistem sustenabil de promovare a cetăţeniei active în rândul tinerilor”, a spus managerul proiectului, Victor Toma.Acting European

La lansarea proiectului au fost prezenţi Andrei Corduneanu, preşedinte al Asociaţiei „People to People” Roman, Constantin Neagu, reprezentant al Primăriei Roman, şi numeroşi voluntari romaşcani. Întreg proiectul se constituie într-un exerciţiu de democraţie participativă. Astfel, tinerii din judeţele Bacău şi Neamţ vor contura statutul şi rolul voluntarului în cadrul a cinci activităţi de Open Space, vor identifica dificultăţile manifestării cetăţeniei active la nivel local şi se vor implica, alături de factorii de decizie, în identificarea unui set de soluţii pertinente în cadrul a cinci Cafenele publice, vor elabora instrumente vizuale de promovare a voluntariatului, organizând expoziţii de fotografii realizate în urma a cinci activităţi de Photovoice şi se vor implica în campanii de promovare a cetăţeniei europene.

Proiectul încearcă să aducă împreună un număr cât mai mare de organizaţii nonguvernamentale din judeţele Bacău şi Neamţ în cadrul unui Seminar Naţional de Tineret, unde 50 de voluntari şi lucrători de tineret, alături de factori de decizie în domeniul tineretului, vor lucra la elaborarea unei strategii comune şi a unui plan de acţiune pentru promovarea voluntariatului şi cetăţeniei europene în 2014. Activităţile proiectului se vor încheia în martie 2014.COMENTARII

WORDPRESS: 0