Prima paginăSocial

Viziunea unui furt, după un pelerinaj în Țara Sfîntă

Dimensiune text

Preotul Constantin Rotaru, de la Biserica „Precista Mică” din Roman, întors dintr-un pelerinaj din Țara Sfîntă, a reclamat la Poliție un furt din curtea casei parohiale. Dispariţia a 15 stupi și distrugerea magaziei  s-au dovedit a fi consecinţe ale unei acțiuni de igienizare din curtea casei parohiale, făcută de parohul Mihăiță Popovici.

 

 

Vineri, 4 mai, preotul Constantin Rotaru, de la Biserica „Precista Mică”, din Roman, a chemat Poliția la casa parohială, reclamînd că a fost călcat de hoți și spunînd că aceștia i-ar fi „ușurat” curtea de 15 stupi. Sosiți la fața locului, oamenii legii au început investigații pentru a verifica ce s-a întîmplat în curtea bisericii cît timp preotul a fost plecat în concediu. Din cercetările preliminare a reieșit că faptele incriminate de preotul Constantin Rotaru nu au însemnat decît o acțiune de igienizare a unui spațiu în care erau depozitate în dezordine lucruri de prisos, curăţenie făcută de parohul bisericii, preotul Mihăiță Popovici.

 

15 stupi furați și magazia distrusă, la prima cercetare

 

Întors vineri dimineață dintr-un pelerinaj de cîteva zile în Israel, preotul Constantin Rotaru, de la Biserica „Precista Mică”, din Roman, a constatat, inspectînd cu privirea curtea casei parohiale, că îi lipseau 15 stupi și că acoperișul magaziei care îi adăpostea a fost tăiat. Inițial, preotul păgubit a dat vina pe răufăcătorii orașului, care au crezut că au dat lovitura tocmai în curtea bisericii.

„Am fost plecat cîteva zile în concediu. La cinci dimineața (vineri, 4 mai – n.r.), cînd am ajuns acasă, am constatat că magazia a fost distrusă și că toți cei 15 stupi noi-nouți din curtea parohială, pe care doream să-i duc la țară, au dispărut”, a spus preotul Constantin Rotaru.

Investigațiile făcute în grabă de preot nu i-au dat pentru moment nici un indiciu clar. Aflat în impas, preotul, obosit după călătoria făcută în Țara Sfîntă, a uitat să-l caute pe colegul de altar și parohul bisericii, Mihăiță Popovici, și a apelat direct la Poliție. O echipă a Poliției, „înarmată” cu procesul verbal sub braț și cu aparatul de fotografiat în mînă, a venit la locul cu pricina în jurul orelor 8,30 dimineață, pentru a merge pe firul povestirii preotului și a rezolva cazul.

„Hoții nu și-ar fi pierdut vremea tăind magazia. De regulă, cînd fură, hoții distrug. Ceea ce am putut constata la o primă evaluare este faptul că, în acest caz, nu este vorba de mînă de hoți”, a spus unul dintre polițiștii prezenți la fața locului.

 

Acțiune de dezafectare, confundată cu furtul și distrugerea 

 

Parohul Bisericii ”Precista Mică”, preotul Mihăiță Popovici, a adus lămuriri care au ușurat munca polițiștilor.

„Chiar de la numirea mea ca paroh al Bisericii «Precista Mică» mi-am propus restaurarea lăcașului de cult, reabilitarea casei parohiale și amenajarea spațiului din incinta acestuia. Casa parohială în care locuiește părintele Rotaru nu este într-o stare bună. Asupra clădirii nu s-a mai intervenit de foarte mulți ani, nici în exterior, nici în interiorul ei. Toate aceste lucrări se fac în pași mărunți, pentru că nu dispunem de fonduri suficiente pentru lucrări de mare anvergură. După ce, în această primăvară, am schimbat puțin peisagistica, în această săptămînă am început dezafectarea unui șopron vechi, în care ani de-a rîndul au stat în dezordine lemne, stupi nepopulați și alte lucruri pe care părintele le-a adunat la un loc. Această improvizație și alte două clădiri vechi, nefolosite, nu sînt incluse în documentele de intabulare. În plus, starea lor este improprie pentru a căpăta o nouă folosință și nu cadrează cu biserica, monument istoric, motiv pentru care dorim să le dezafectăm. Bunurile parintelui Rotaru sint in curtea casei parohiale si nu au fost furate., a precizat preotul Mihăiță Popovici.

Colegul său, preotul Rotaru, avea cunoștință despre aceste modificări, dar, în fața oamenilor legii, s-a arătat indignat de gestul colegului său. În aceste condiții, sarcina polițiștilor a fost ușurată,  preotul Rotaru fiind „sancționat” cu o apostrofare pentru că a chemat Poliția să soluționeze o situație din interiorul parohiei care nu necesita intervenția organelor legii.

 

Preotul Rotaru, căutat de ghinion

 

Preotul Constantin Rotaru spune că, în fiecare an, este urmărit de ghinion. ”De fiecare dată cînd merg în concediu, sînt călcat de hoți. Nici nu mai știu ce să mai fac?!”, se întreba preotul Rotaru. Polițiștii nu și-au putut permite să dea tocmai unui preot o soluție duhovnicească care să alunge ghinionul care se ține scai de el, dar i-au explicat acestuia că problema trebuie rezolvată cu parohul sau cu superiorii săi, respectiv Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Cazul de furt pretins de preotul Rotaru ascunde, de fapt, o incompatibilitate între slujitorii Bisericii „Precista Mică” în ceea ce privește obiectivele propuse în cadrul parohiei. Deși preotul Rotaru nu dorește să aducă acest caz în atenția Arhiepiscopiei, acesta a oferit polițiștilor aflați pe picior de plecare, nemulțumit de soluția dată de oamenii legii, încadrarea juridică a cazului: ”Aceasta este distrugere!”.

COMENTARII

WORDPRESS: 0