Prima paginăEducatie

Visul lui Sergiu Celibdache: Academie de Muzică la Roman

Dimensiune text

Școala de Arte „Sergiu Celibidache” din Roman a organizat o manifestare culturală dedicată marelui compozitor şi dirijor Sergiu Celibidache.

 

Sala „Mihail Jora” din cadrul Școlii de Arte „Sergiu Celibidache” a găzduit joi, 26 iunie, o manifestare culturală dedicată marelui compozitor şi dirijor Sergiu Celibidache. Manifestarea a fost organizată în colaborare cu Primăria Roman, Casa de Cultură şi Asociaţia de Antropologie Urbană, filiala Roman.

celibidache 02La eveniment au participat profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, profesorul Viorel Vanzariuc, directorul Școlii de Arte „Sergiu Celibidache”, oameni de cultură romaşcani, cadre didactice şi elevi din cadrul unităţii de învăţământ.

„Romanul a dovedit că este un oraş cultural, un oraş care emană energie şi dinamică în diverse domenii de activitate, iar cultura se află pe un loc special. Parafrazându-l pe Miron Costin, care spunea că: «Nasc şi la Moldova oameni», eu aş spune că «Și la Roman se nasc talente». Unul dintre aceştia este marele compozitor Sergiu Celibidache. Avem şi tineri deosebiţi care ne fac cinste, adevăraţi ambasadori ai Romanului”, a declarat profesor Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Manifestarea a fost concepută în două părţi: o conferinţă susţinută de profesor doctor Ovidiu Trifan şi un recital oferit de pianistul Andrei Preda. „Evenimentul este o încununare a manifestărilor organizate de Școala de Arte «Sergiu Celibidache» în acest an şcolar. Este vorba despre 12 recitaluri şi audiţii susţinute de către profesorii şi elevii şcolii noastre. La acestea se adaugă recitalurile susţinute de tânărul pianist Andrei Preda, fost elev al Școlii de Arte, şi de concertul susţinut de trioul «Transcription Ensemble» din Grecia”, a precizat profesorul Viorel Vanzariuc, directorul Școlii de Arte „Sergiu Celibidache”.

celibidache 03Profesorul Ovidiu Trifan a prezentat celor prezenţi secvenţe dintr-un film-document despre viaţa şi activitatea lui Sergiu Celibidache, insistând pe clarificarea câtorva legende care s-au ţesut pe marginea unor amănunte din viaţa compozitorului. „S-a spus, de exemplu, că Sergiu Celibidache nu a fost patriot. Într-una din insuliţele din Arhipelagul Lipare, pe care a cumpărat-o, Celibidache a construit şapte căsuţe în stil românesc. Totodată, fiul compozitorului, Serge Ioan Celibidache, spunea, în urmă cu doi ani: «Tatăl meu a păstrat steagul României în casă până la moarte». S-a spus că Celibache nu a agreat folclorul românesc. El a primit, la München, cu o bucurie imensă, Corul «Cantores Amicitie» de la Conservatorul din Iaşi, dirijat de maestrul Nicolae Gâscă, ascultând prelucrări de folclor românesc. Chiar dacă a cunoscut religia zen şi a practicat yoga şi meditaţia transcedentală, Sergiu Celibisache a rămas creştin ortodox până la moarte. Avea obiceiul să facă în taină donaţii foarte consistente pentru dotarea spitalelor, a azilurilor, dar şi pentru alte activităţi. Sergiu Celibidache şi-a dorit foarte mult să înfiinţeze o Academie în casa lui din Roman”, a precizat profesor doctor Ovidiu Trifan.

Un vis neîmplinit, din cauza autorităţilor locale de la acea vreme, spune Sergiu Celibidache în filmul „Grădina lui Sergiu Celibidache”, realizat în 1998 de fiul compozitorului, un fascinant  portret al renumitului compozitor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0