Zeci de infractori au fost ascultaţi, în 2014, de anchetatori, în baza unor mandate de interceptare obţinute prin hotărâre judecătorească. „Pe parcursul anului trecut au fost emise 67 de mandate de supraveghere tehnică. Mandatele de supraveghere tehnică au fost solicitate, în general, pentru infracţiuni de viol, tâlhărie, furt sau alte infracţiuni cu violenţă, precum şi pentru prinderea infractorilor care se sustrăgeau acţiunii penale”, a afirmat Vasile Smeu, vicepreşedintele Judecătoriei Roman.
Interceptarea comunicărilor sau convorbirilor s-a solicitat în majoritatea cazurilor în care au fost dispuse mandate de supraveghere tehnică. Tot în 2014, Judecătoria Roman a dispus 12 măsuri de obţinere de date financiare pentru dosare penale aflate în cercetare.
Conform noului Cod Penal, supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Supravegherea tehnică se dispune de judecătorul de drepturi şi libertăţi atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni; măsura să fie proporţională cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, date fiind particularităţile cauzei, importanţa informaţiilor ori a probelor ce urmează a fi obţinute sau gravitatea infracţiunii; probele nu ar putea fi obţinute în alt mod sau obţinerea lor ar presupune dificultăţi deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranţa persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
Comentarii