HomeRural

Vilele ridicate cu bani de afară, scoase la vînzare

Sătenii care muncesc în străinătate și-au ridicat case de sute de metri pătrați. Mulți dintre ei nu mai au bani nici măcar să-și plătească impozitele ori chiar au scos la vînzare vilele.

 

 

Numărul caselor cu etaj din comuna Tămășeni, construite în special după 1990, se ridică la 7 – 800. Aceasta înseamnă că proprietarii acestor case trebuie să scoată din buzunar, în funcție de suprafața construită și terenul aferent construcției, o sumă frumușică pentru plata impozitului. „Valoarea impozitului depinde de mai mulți factori. Dacă ar fi să facem o estimare, atunci un proprietar de casă cu etaj trebuie să plătească, la o suprafață construită de 400 de metri pătrați, un impozit de 200 de lei pe an. Nu este o sumă mare. Dacă au avut posibilitatea să-și construiască o casă mare, atunci trebuie să plătească și impozitele aferente stabilite de Consiliul Local„, a declarat Ironim Andrici, primarul comunei Tămășeni.

Și în comuna Ion Creangă, numărul caselor cu etaj ridicate după Revoluție atinge 200. „Pentru o casă cu etaj, în suprafață de 200 de metri pătrați, valoarea impozitului este de aproape 400 de lei anual. Dacă proprietarul mai are și 30 de hectar de teren, atunci mai trebuie să plătească încă 1.300 de lei pe an„, a precizat Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

Primarul comunei Ion Creangă spune că tendința în proiectarea imobilelor pentru locuit este cea a caselor cu etaj. „Toate autorizațiile de construcții eliberate de primărie în ultimii ani sînt pentru construcții de case cu etaj. Consider că este mai funcțională și mai ieftină o casă cu un singur nivel decît una cu etaj. Decizia proprietarilor privind construcția unor astfel de case este suverană, dar întîlnim cazuri în care aceștia nu mai pot continua lucrările începute sau sînt nevoiți să le vîndă după ce le-au construit, ca urmare a faptului că și-au pierdut locul de muncă în străinătate„, a spus primarul comunei Ion Creangă. Nouă vile din comuna Ion Creangă sînt puse în vînzare, deoarece proprietarii se află în una din situațiile de mai sus. „Trei dintre case sînt finalizate. Au între 150 – 250 de metri pătrați, iar prețul de vînzare se ridică la 150.000 de lei. Nu sînt prețuri mari, pentru că nici piața imobiliară nu merge bine, dar cer, de regulă, cît au investit. Pînă să vîndă casa pe care au construit-o, impozitul trebuie plătit și plata acestuia devine o povară, dacă și-au pierdut locul de muncă în străinătate„, spune primarul Prichici.

Comentarii

WORDPRESS: 0