Prima paginăEconomie

Viitorul Europei este dezbătut la Piatra Neamț

Viitorul Europei este dezbătut la Piatra Neamț

Dimensiune text

 

Reprezentanța Comisiei Europene în România și platforma media CaleaEuropeana.ro organizează, în această perioadă, cu sprijinul Centrelor Europe Direct și al autorităților locale, o serie de trei dezbateri publice cu cetățenii, intitulate „Agora – Viitorul Europei”, axate pe cele cinci scenarii privind viitorul Europei, prezentate în Cartea Albă publicată de Comisia Europeană în martie 2017.

Programul celor trei evenimente, câte unul pentru fiecare regiune istorică, este: 28 august la Târgoviște, 1 septembrie la Piatra Neamț, 4 septembrie la Făgăraș, informează un comunicat al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Dezbaterea publică organizată la Piatra Neamț, în data de 1 septembrie 2017, va începe la ora 11.00 și va avea loc pe esplanada Curții Domnești din Piatra Neamț. La fiecare eveniment, discuția va fi inițiată de cinci personalități locale, fiecare susținând unul dintre scenariile analizate în Cartea Albă privind Viitorul Europei, urmată de o dezbatere mai largă cu cetățenii, care, la final, vor vota scenariul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru un viitor de succes al României în Uniunea Europeană.

„Aștept cu interes rezultatul acestor dezbateri, pe o temă de maximă actualitate, pe care o voi aborda și eu în cadrul vizitelor oficiale pe care le voi avea în septembrie la București, precum și în județele Sălaj și Cluj. România are șansa de a fi implicată, ca partener activ, în procesul de reformare a Uniunii Europene cu 27 de state membre. Prioritatea noastră, a Comisiei Europene, este menținerea unității familiei UE-27, indiferent de scenariul care va întruni consensul statelor membre în lunile următoare”, a  declarat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.

La dezbaterea de la Piatra Neamț vor participa, în calitate de vorbitori: Vasile Asandei (director general, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est), Andrei Postolache (antreprenor IT și consilier independent în Municipiul Iași), Dan Dura (șef serviciu, Direcția Integrare Europeană şi Strategii de Dezvoltare din cadrul Primăriei Municipiului Suceava), Tudor Jijie (lector universitar doctor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, director executiv al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru) și Carol Schnakovszky (profesor universitar doctor inginer, rector al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău).

Cele trei dezbateri vor fi transmise, în direct, pe platforma Calea Europeană, precum și pe conturile de Facebook: Reprezentanța Comisiei Europene în România și Calea Europeană.

Cartea albă privind viitorul Europei a fost anunțată de președintele Juncker în discursul privind starea Uniunii din 14 septembrie 2016, inițiativa fiind salutată de liderii UE-27 cu ocazia summitului de la Bratislava din 16 septembrie 2016. Ea analizează modul în care Europa se va schimba în următorii zece ani, de la impactul noilor tehnologii asupra societății și a locurilor de muncă, la preocupările suscitate de globalizare și în materie de securitate.

Documentul prezintă cinci scenarii, fiecare dintre ele conturând modul în care ar putea arăta Uniunea la orizontul anului 2025, în funcție de alegerile pe care le va face Europa. Scenariile au un caracter ilustrativ,  nu se exclud reciproc și nu sunt exhaustive.

De la discursul președintelui Juncker privind Starea Uniunii din 2016, Reprezentanța Comisiei Europene a organizat/participat la 12 dezbateri și dialoguri pe tema viitorului Europei și a celor cinci scenarii puse în discuție.

Mai multe informații pe www.cedne.ro și www.facebook.com/CentrulEuropeDirectNordEst .

 

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0