HomeInedit

Viaţa la 101 ani

Maria Petrescu, cea mai vârstnică persoană din comuna Bahna a împlinit 101 ani. Secretul longevităţii mamei Maria îl reprezintă viaţa cumpătată şi dragostea celor din jur.

Decana de vârstă a comunei Bahna, Maria Petrescu din satul Broşteni a aniversat pe 8 mai primul an din cel de-al doilea secol de viaţă.  La a 101 aniversare, „mama Maria”, cum o cunosc mai toţi cei din sat a avut alături membri ai familiei din toate generaţiile, de la strănepoţi care abia au învăţat să meargă, la cumnate trecute şi ele binişor de 80 de ani. Deşi este văduvă de mai bine de 40 de ani şi Dumnezeu „nu s-a îndurat de ea” să-i dea copii, mama Maria nu e singură. I-au stat mereu alături nepoţii, care s-au îngrijit ca bătrâna să se poată bucura în linişte de toate clipel pe care e mai are de trăit.  Chiar dacă secolul prin care a trecut și-a pus amprenta asupra ei, chiar dacă nu-i distinge bine pe cei din jur și nici nu mai aude prea bine, mătușa Maria își poartă vârsta cu demnitate. Cu demnitate și cu curaj, două calități care au ajutat-o să răzbească prin două războaie mondiale, după ce, la doi ani, a rămas orfană de amândoi părinții. Mătușa Maria trăiește singură în căsuța pe care a ridicat-o împreună cu bărbatul ei cu mulți, mulți ani în urmă. Paturile sunt acoperite de mormane de perne adunate de-a lungul timpului, zestre pentru nepoți și nepoate de la surori și frați. Lângă televizor și-a găsit loc un fier de călcat cu cărbuni, iar aragazul stă lângă soba construită odată cu casa. O sobă construită cu meșteșug, cu vreo 80 de ani în urmă, cu un sistem propriu de ventilație care i-ar face invidioși pe posesorii de hote de bucătărie din ziua de azi. Mama Maria își părăsește căsuța numai iarna, când stă la Roman, la bloc, la nepoți.

Mătușa Maria își începe ziua cu o cană de cafea. Obiceiul l-a căpătat în tinerețe, când în casă le intra mereu boierul Morțun, urmaș al ministrului Morțun. “Soțul mamei Maria a fost cizmar. Făcuse o școală de ucenici și era singurul cizmar din zonă. Asta făcea ca în casa lor să intre mai toată lumea din sat. Așa s-au cunoscut și împrietenit cu boierul Morțun, care avea moșie la Broșteni și care îi vizita des”, a spus Maria Zavate, nepoata sărbătoritei. De la soțul ei a învățat meserie și mătușa Maria. Multă vreme după ce bărbatul ei s-a stins, cu 40 de ani în urmă, a continuat să pună fețe la tocuri și pingele. Mai păstrează și astăzi bancul de lucru al lui moș Vasile, așa cum păstrează fierul de călcat cu cărbuni, lampa cu petrol și alte câteva lucruri de când s-a măritat, mărturii din vremea tinereții.

Decana de vârstă a comunei Bahna spune că nu deține un secret al longevității. Pur și simplu, a dus o viață cumpătată și a avut în jurul ei oameni care au iubit-o și au îngrijit-o. “Nu-mi mai doresc decât sănătate pentru cei din jur. Toată speranța e la Cel de Sus și la cei de lângă mine, care au grijă de mine”, a spus sărbătorita.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • alex 9 ani ago

    Hehei matusa,noi tineretul de astazi nu stim daca mai apucam 5o de ani,gandul ca nu avem un loc de munca si saracia ne omoara cu zile,nu mai zic de produsele care le mancam pline cu otravuri,dar asta este, mergem inainte ,doar suntem Romani.Sa fii sanatoasa si sa apuci sa mai dai un interviu si la 110 ani,doamne ajuta.