Veniturile operatorilor de jocuri de noroc din România au scăzut cu 50% anul trecut

HomeAdvertorial

Veniturile operatorilor de jocuri de noroc din România au scăzut cu 50% anul trecut

În percepția comună, HoReCa pare să fie sectorul cel mai puternic afectat de pandemie, însă scăderea acestei industrii a fost de doar 30% în 2020. Prin comparație, industria autohtonă a jocurilor de noroc a înregistrat o scădere de 50% în aceeași perioadă, conform unei analize realizate de Termene.ro.

Sălile de jocuri din România au fost mai mult închise, decât deschise, în anul precedent. Acest lucru a cauzat numeroase probleme pentru industria terestră de gambling. În această situație neplăcută, nu a pierdut numai casa, ci și miile de angajați care au rămas fără loc de muncă. Deși este adevărat că, distracția s-a mutat pe internet, veniturile nu au fost egalate, deoarece competențele digitale ale românilor, per ansamblu, lasă de dorit. Chiar și așa, în sectorul online, concurența între operatori a devenit din ce în ce mai pronunțată, iar cazinourile au ajuns să ofere rotiri gratuite chiar și fără depunere, pentru a atrage noi jucători.

În anul 2019, piața jocurilor de noroc înregistrase încasări de 10 miliarde de lei, iar in anul următor, cifra a scăzut până la 5,13 miliarde de lei. Anul 2020 a întrerupt o lungă serie progresivă a industriei.

Una dintre principalele consecințe a acestei scăderi abrupte a fost reducerea personalului. Astfel, în anul 2020, numai 18.400 de angajați au rămas în industria de gambling, dintre cei 27.600 care lucrau în acest domeniu în anul 2019. Dintre „supraviețuitori”, mai mult de jumătate lucrează în județul Ilfov.

Chiar și cu aceste măsuri extreme, firmele din sectorul de iGaming nu au reușit să-și optimizeze cheltuielile, astfel încât să păstreze o profitabilitate decentă. Profiturile operatorilor s-au prăbușit, de la 840 milioane de lei în 2019, la 187 de milioane de lei în 2020.

„Domeniile în care structura costurilor este variată au un potențial de eficientizare mai ridicat decât cele unde aceasta este mai simplă. În cazul domeniului de față, există un număr limitat de tipuri de cheltuieli – angajații, chiria sau furnizorii de utilități, ceea ce face destul de dificil procesul de eficientizare”, a declarat Adrian Dragomir, co-fondator al Termene.ro.

Aceeași analiză relevă însă un aspect destul de interesant: Deși profitabilitatea industriei de jocuri de noroc a scăzut de la 10.85% (2019) la numai 3.66% (2020), riscul de insolvență al companiilor din acest sector nu a crescut. Dimpotrivă, riscul ca operatorii de pariuri să nu-și mai poată plăti colaboratorii a scăzut, de la 44% în anul 2019, la 40%, în anul 2020.

Industria de jocuri de noroc a început să se redreseze parțial în acest an, în contextul în care agențiile au fost deschise – chiar dacă numai la o capacitate redusă – însă despre progres nu poate fi vorba decât în sectorul online. Prin urmare, ne putem aștepta ca numărul sălilor de păcănele să se diminueze, la fel ca și numărul angajaților din acest sector.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0