Prima paginăEconomie

Veniturile din agricultură sunt dictate de Sus

Dimensiune text

Inginerul Vasile Balcan, preşedinte-director al Marsat Roman

Inginerul Vasile Balcan, preşedinte-director al Marsat Roman

Marsat are şi în 2013 producţii bune, mai ales la rapiţă. Grâul cu mălură este refuzat la consum. Garanţia seminţelor de calitate va fi dată de Centrul de Seminţe.

În plină desfăşurare a campaniei agricole, fiecare gospodar numără bob cu bob pentru a şti dacă a muncit cu folos au ba. „A fost un an bun, judecând după recolte, chiar dacă am pornit cu o toamnă capricioasă la însămânţări, iarna lungă şi geroasă a creat alte probleme, iar ploile de lungă durată din primăvară au dat peste cap lanurile de rapiţă şi calitatea grâului. Să nu-L supărăm pe Dumnezeu, e bine, dar ca venituri noi vom fi sub nivelul de anul trecut”, mărturiseşte inginerul Vasile Balcan, preşedinte-director al Marsat Roman.

Și trebuie crezut pe cuvânt, adus fiind în birou, de pe teren, de o urgenţă. Mai ales că ştie pe de rost cifrele pe care le pune, deschis, la dispoziţie, tuturor celor care vor să investească în agricultură. „Nu este suficient să te pricepi, să vrei să câştigi şi să ai şi cu ce face agricultură performantă. Mai trebuie să respecţi pământul şi tehnologiile. Cine a pus ani la rând grâu pe acelaşi teren sau nu a folosit tratamente de calitate şi la timp are în acest an probleme mari cu mălura la grâu, ciupercă agresivă care-l face impropriu consumului pentru animale, dar mai ales pentru panificaţie. Este o mare pacoste care a apărut, din neglijenţă, după mulţi ani. Noi am fost obligaţi să refuzăm cinci tiruri cu grâu compromis de mălură, provenit din toată Moldova”, a precizat Vasile Balcan.

Politica de dezvoltare a societăţii Marsat a avut, ani la rând, în vedere, extinderea culturilor, achiziţia şi modernizarea silozurilor pentru cereale, iar de curând, preluarea şi eficientizarea Centrului de Seminţe, fost Semrom. „Dacă şanse de a mai fi evaluate şi finanţate proiecte se întrevăd tot mai greu, vom fi obligaţi să ne descurcăm singuri, eventual din credite, cum am procedat la reamenjarea, modernizarea şi dotarea acestui centru. Nu mai putem risca să folosim seminţe despre care se spune că sunt selecţionate şi tratate, iar de pe câmp să strângem grâu cu mălură, de exemplu. Vom avea garanţii pentru noi şi colaboratorii noştri, cu acest centru”, declară Vasile Balcan. Revirimentul anului agricol 2013 speră să vină de la porumb, sfeclă de zahăr şi floarea soarelui. „Din cele 4.000 de hectare cultivate, pe circa 2.900 de hectare din judeţele Botoşani şi Suceava vom avea producţii mici, deoarece pământul a fost abandonat sau neglijat până să ne ocupăm noi. În schimb, pe zona Roman, vom avea producţii bune, ceea ce echilibrează situaţia „, crede managerul Marsat.

Cu ochii pe calendar, speră ca proiectul în valoare de două milioane de euro, pentru modernizarea Silozului Roman, să fie aprobat, chiar dacă blocajul în evaluare este de luni de zile. Sunt şi veşti bune, chiar spectaculoase pentru novici: Marsat a trimis la export trei trenuri cu rapiţă, deşi ploile au întârziat recoltarea şi parte din cultură a ramificat şi nu poate fi încă recoltată. „Vedeţi, din analiza tehnico-economică reiese că producţiile mari impun preţuri mai mici la vânzare, cum a fost la rapiţă, în timp ce la producţii mici, cum vor fi la grâu – în medie 3.000 de kilograme la hectar -, par să atragă preţuri mai bune. Piaţa hotărăşte, preţul este dat de cerere şi ofertă, noi doar trebuie să avem grijă să ne menţinem rentabili”, concluzionează Vasile Balcan.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • vasile 8 ani

    Daca are rezultate spectaculoase ,de ce plateste angajatii cu mai putin decit minimul pe economie?