Un copil cu handicap mediu primeşte lunar de la stat 123 de lei, în timp ce unul cu handicap accentuat primeşte 163 de lei. Copilul cu handicap grav primeşte 190 de lei, plus o indemnizaţie de 724 de lei.
Familiilor care au copii încadraţi în grad de handicap, indiferent de gravitatea lui, le este foarte greu să aibă grijă de copilul lor numai cu indemnizaţiile primite de la stat, care nu sunt cu mult mai mari faţă de cele pe care le primeşte un copil perfect sănătos. O statistică îngrijorătoare arată că sunt înregistraţi lunar copii cu handicap la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ. De exemplu, pe parcursul lunii februarie 2015, Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului din cadrul DGASPC Neamţ a încadrat într-un grad de handicap 195 de copii cu dizabilităţi, iar la sfârşitul anului 2014 se aflau în evidenţe 2.243 de copii încadraţi într-un grad de handicap, cu vârste de la până în 18 ani.
În ceea ce priveşte indemnizaţiile pe care le oferă statul, un copil cu handicap mediu are dreptul la alocaţie dublă, 84 de lei, plătiţi de Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Indemnizaţii Sociale, şi la un buget complementar plătit de DGASPC Neamţ, în cuantum de 39 de lei pe lună. Un copil cu handicap în grad accentuat beneficiază de alocaţie de stat dublă şi de buget complementar în cuantum de 79 lei. Copilul cu handicap grav beneficiază de alocaţie dublă şi buget complementar în valoare de 106 lei şi în plus, are dreptul la indemnizaţie lunară sau la asistent personal, suma prevăzută de lege fiind de 724 de lei pe lună. Aceşti bani sunt plătiţi de către primăriile de domiciliu. Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA primeşte în plus şi o alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice stabilite pentru consumul colectiv din spitale, care, în acest moment, este de 11 lei pe zi.
Cum se face încadrarea în grad de handicap a copilului
Părintele care suspectează o problemă de sănătate a copilului merge, iniţial, la medicul de familie. De acolo este îndrumat la medicul specialist, care stabileşte diagnosticul. Pe baza certificatului medical, părintele sau reprezentantul legal se adresează DGASPC Neamţ, la Serviciul de Evaluare Complexă a Copilului, unde se face o evaluare pentru a se vedea dacă boala respectivă se încadrează în criteriile legale. Dacă sunt îndeplinite condiţiile, se întocmeşte un dosar cu toate documentele prevăzute de legislaţia în vigoare, se face evaluarea psihologică a copilului, dacă este cazul, iar ulterior dosarul ajunge la comisia pentru protecţia copilului într-un grad de handicap. Se eliberează, ulterior, un certificat de încadrare în grad de handicap, se stabileşte un plan de recuperare şi se face o cerere pentru a beneficia de drepturile legale.
Comentarii