Prima paginăSocialSanatate

Vaccinurile antigripale, puține şi primite prea târziu

Dimensiune text

Medicii de familie din Neamţ au primit doar 20% din vaccinurile antigripale pe care le-au solicitat pentru sezonul rece din 2014. Aceştia susţin că, pe lângă faptul că sunt puţine, ajung şi prea târziu în teritoriu, pentru a-şi mai face efectul la timp.

Până în acest moment, pentru sezonul de iarnă 2014 – 2015, în judeţul Neamţ au ajuns doar puţin peste 7.000 de doze de vaccin antigripal, în condiţiile în care conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ a solicitat peste 32.000 de doze de vaccin. Mai întâi s-au primit 1.900 de vaccinuri, care au fost repartizate personalului medical din unităţile sanitare din judeţ, iar în a doua tranşă au mai venit 5.170 de doze, care au fost împărţite medicilor de familie.

„Având în vedere numărul de doze, am decis ca distribuirea să se facă în mod egal la medicii de familie, aşa că fiecare va primi câte 20. Medicii vor decide cine va fi vaccinat, ţinând cont de grupele de risc, solicitările şi adresabilitatea pe care le au la cabinet pentru această vaccinare”, a afirmat medicul Roxana Pipirigeanu, şeful Serviciul Epidemiologic DSP Neamţ.

Medicii de familie consideră că, pe lângă faptul că sunt puţine, aceste vaccinuri vin şi prea târziu, deoarece sezonul rece deja s-a instalat, iar ele trebuiau administrate cu multe zile în urmă. „Un vaccin antigripal îşi face efectul în 21 de zile. Noi nici până în acest moment nu am primit toate dozele de care am avea nevoie. Și acum este târziu să fie administrat un astfel de vaccin, deci, dacă se face mai târziu, trece iarna. Avem noroc că, momentan, nu s-au înregistrat foarte multe cazuri de afecţiuni respiratorii. Mai multe am avut în luna octombrie, atunci când au existat oscilaţii mari de temperatură”, a declarat medicul Mihaela Covrig, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Neamţ.

COMENTARII

WORDPRESS: 0