HomeTimp liber

Util: Sfaturi de iarnă grea pentru conducătorii auto

Deși autoritățile ne sfătuiesc să nu pornim la drum atunci cînd condițiile meteorologice ne sînt potrivnice, de cele mai multe ori avem probleme de rezolvat sau un program foarte strict la serviciu.

Așadar, daca nu aveți altă soluție decît să conduceți pe zăpadă, în ciuda viscolului și a stratului de gheață, iată cîteva sfaturi de urmat.

1. Reduceți viteza și lăsați de cel puțin trei ori mai mult spațiu decît lăsați în mod normal între autoturismul dumneavoastră și mașina din față. Nu faceți mișcări bruște și nu înaintați cu viteză pe drumurile cu gheață. Păstrați-vă calmul.

2. Nu frînați brusc. Apăsați pedala de frînare ușor pentru a evita deraparea. Dacă mașina nu este echipată cu sistem ABS și observați că roțile se blochează, slăbiți frîna. Pe drumurile slab circulate, acordați o mai mare atenție decît în mod normal, întrucît acestea îngheață mai repede.

3. Înainte de a porni la drum, curățați-vă mașina de zăpadă: parbriz, lunetă, oglinzi, faruri și plafon (pentru a evita căderea zăpezii în fața celorlalți participanți la trafic și obturarea vizibilității acestora). Nu depășiți mașinile care deszăpezesc sau camioanele cu nisip.

4. Dacă rămîneți blocat în zapadă, nu rotiți roțile. Mișcați-le în față și în spate pentru a împinge zăpada din cale, accelerînd ușor. Totodată, folosiți o lopată pentru a lua zapada de sub mașină și din spatele roților și presărați nisip sau sare pentru a ajuta mașina să înainteze.

5. Dacă roțile din față derapează, luați piciorul de pe accelerație și folosiți frîna de motor. Nu rotiți de volan brusc.

6. Dacă nimeriți în mijlocul unei furtuni de zăpadă și rămîneți blocat în afara localității, nu părăsiți mașina decît dacă cunoașteți zona și cît de departe sînteți de locul unde puteți primi ajutor.

7. Rămîneți în mașină atît cît vă permite combustibilul și semnalizați-vă prezența corespunzător: aprindeți cîte o lampă în spatele și în fața mașinii și atîrnați un material colorat de antenă.

8. Dacă sistemul de eșapament nu este blocat, dați drumul la motor pentru a vă încălzi timp de 10 minute la fiecare oră, în funcție de cît vî permite rezerva de combustibil.

9. Înainte de a pleca la drum pe viscol și ninsoare abundentă, luați-vă „kitul” de iarnă: cel puțin o pătură groasă, unul-doi saci de dormit, o brichetă, o lanternă, sare sau nisip, o lopată pliabilă. Îmbrăcați-vă gros, luați-vă ghete sau bocanci de iarnă rezistenți și călduroși, mănuși, căciuli și fulare.

10. Aprovizionați-vă cu mai multă mîncare decît de obicei: în condiții de temperaturi scăzute, organismul consumă mai multă energie (mîncare) decît în mod normal. Dulciurile vă vor ajuta să vă mențineți umiditatea cavității bucale.

Comentarii

WORDPRESS: 0