Urături în centrul Romanulu

Dimensiune text

Marţi, 29 decembrie, sute de romaşcani au înfruntat vremea rece pentru a fi uraţi şi colindaţi de grupurile venite din 18 localităţi ale judeţului. Festivalul de datini şi obiceiuri Roman Metropolitan se află la a şasea ediţie. Primii care au urcat pe scenă au fost primari din toată zona Romanului. Aceştia au transmis gânduri bune către toţi cei prezenţi în centrul oraşului.

uraturi 02„Îi salut pe colegii mei, membri ai Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Roman Metropolitan, vă salut şi pe dumneavoastră şi vă spun bun-venit la a şasea ediţie a acestui festival. Credem cu toţii că acest festival trebuie să rămână în sufletul nostru, spre ştiinţa copiilor, a tinerilor, să nu se piardă. Sunt ramuri din rădăcinile noastre adânci de români şi cred că avem datoria să le păstrăm vii, să le avem mereu în faţă cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru ca fiecare dintre noi să-şi poată bucura inima şi sufletul cu aceste momente frumoase”, a afirmat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

uraturi 04Au mai transmis urări de bine şi gânduri frumoase primarii din: Săbăoani, Moldoveni, Văleni, Doljeşti, Dulceşti, Stăniţa, Bîra, Boghicea şi Ruginoasa. Primarul comunei Ruginoasa, Nicu Chirilă, a venit îmbrăcat în costum popular, pentru că, după momentul oficial de la începutul festivalului, şeful administraţiei locale din Ruginoasa s-a alăturat grupului de urători.

Primii urători au fost membrii ansamblului popular „Floricică de la Munte”, din cadrul Centrului pentru cultură şi arte „Carmen Saeculare” Neamţ. Au mai urcat pe scenă grupuri de urători din: Săbăoani, Ruginoasa, Văleni, Făurei, Stăniţa, Boghicea, Moldoveni, Pânceşti, Dulceşti, Bîra, Gherăeşti, Doljeşti, Horia, Trifeşti, Ion Creangă, dar şi Alaiul de la Timişeşti, formaţia Plai Moldovenesc din Roman şi artistul Ștefan Enăşel Romaşcanul.

Evenimentul a durat câteva ore bune, dar mai mulţi spectatori au ignorat frigul pătrunzător şi au stat până la final, de dragul datinilor străbune.

 COMENTARII

WORDPRESS: 0