Prima paginăSanatate

[UPDATE] Zilele Medicale Nemțene, ediția a VII-a

Dimensiune text

Vineri, în salonul hotelului Mariko Inn, a debutat a VII-a ediție a Zilelor Medicale Nemțene, eveniment de anvergură în lumea medicală din România. Zilele Medicale Nemțene sînt organizate de Colegiul Medicilor din România – filiala Neamț și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMMR), manifestarea avînd loc la Roman pentru al treilea an consecutiv, prin grija doctorului Dan Gabriel Arvătescu, șeful secției Chirurgie din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Neamț.

 

 

Debutul celei de-a șaptea ediții, a căei temă a fost „Îmbătrînirea activă adaugă ani de viață”, a fost făcut de medicul Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Medicilor Neamț, în prezența a aproximativ o sută de medici și asistenți medicali. La activitate au participat profesor doctor Eugen Tîrcoveanu, șeful Clinicii I Chirurgie Iași, conferențiar doctor Alexandru Grigorovici, tot de la Clinica III Chirurgie, alte cadre universitare de la Universitatea de Medicină din Iași, profesor doctor Viorel Scripcaru, de la Clinica III Chirurgie Iași, Valerică Frățilă, președintele Casei Județene de Sănătate Neamț, doctor Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț, Puiu Sîrbu, președintele OAMMR Neamț, deputatul Marius Neculai, care a fost și gazda evenimentului și Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

La această ediție au participat, în cele două zile de lucrări, peste 200 de medici și sute de de asistenți medicali și au fost prezentate 56 de lucrări din toate domeniile medicale. Evenimentul a început cu alocuțiuni ale oficialităților. Primul care a vorbit a fost primarul municipiului Roman. „Mi se pare o acțiune exraordinară, pentru care meritați toate felicitările și tot respectul. Este important să facem prin acțiunile noastre ca sănătatea și educația să fie priorități, deoarece aceste două componente sînt esențiale pentru dezvoltarea unei societăți. Să știți că am încercat să mă documentez cu privire la această temă, iar dimineață cînd a venit la mine consilierul de pe evenimente speciale și mi-a reamintit de această întîlnire, l-am întrebat despre ce este vorba, iar el mi-a zis că e ceva legat de bătrîni și de adăugarea unor ani de viață. Și-am zic că, dacă este vorba de a adăuga cîțiva ani de viață, apoi sigur vin și eu„, a spus audienței Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

La microfon a urmat gazda. „Odată cu cea de-a șaptea ediție a Zilelor Medicale Nemțene sărbătorim și a 62-a ediție a Zilei Mondiale a Sănătății, încă din 1950 stabilindu-se ca data de 7 aprilie să fie zi de sărbătoare pentru lumea medicinei . Vreau să-i mulțumesc în mod special domnului doctor Dan Arvătescu, un om deosebit de implicat în diverse domenii de activitate, un om pe care te poți baza și datorită căruia poți considera că o astfel de manifestare va avea succes și va da roade. La cabinetul meu parlamentar iau contact cu foarte mulți oameni și îmi dau seama de starea de sănătate a societății și a noastră, a tuturor. De aceea, împreună cu domnul primar, am decis să acordăm atenția cuvenită actului medical, încercînd să găsim maximul de resurse necesare acestui scop”, a afirmat deputatul Marius Neculai.

A urmat la microfon doctorul Daniela Marcoci, director adjunct în cadrul DSP Neamț, care a vorbit, pe scurt, despre importanța prevenirii afecțiunilor la persoanele vîrstnice. După discursul doctorului Daniela Marcoci, cei prezenți l-au ascultat pe invitatul special – renumitul chirurg Eugen Tîrcoveanu. „Sînt onorat să particip la această manifestare științifică. Eu demult nu am mai văzut așa organizare. Cine se gîndește la sănătate se gîndește la șansa acestui popor. Aici aveți două manifestări tipice pentru regiunea dumneavoastră. În primăvară se organizează această manifestare – că așa știm noi că a venit primăvara.Toamna, la Piatra-Neamț se organizează reuniunea chirurgilor și vreau să vă spun că este cel mai plăcut eveniment, în care toate cadrele medicale vin cu o plăcere deosebită deoarece acolo este timp să-i ascultăm pe toți, și pe cei experimentați, și pe cei tineri”, a spus profesor doctor Eugen Tîrcoveanu, șeful Clinicii I Chirurgie Iași. Invitatul a mai expus aspecte legate de evoluțiile postoperatorii la persoanele vîrstnice, îmbinînd încîntător sfaturile părintești cu partea medicală și cu anumite constatări personale legate de oamenii din zonă, astfel că, la finalul discursului său, toți cei prezenți au aplaudat îndelung.

Evenimentul a continuat cu un emoționant moment. Cunoscutul chirurg Dan Gabriel Arvătescu a citit un laudatio mentorului său, profesor doctor Eugen Tîrcoveanu, în care a evocat personalitatea complexă a mentorului său, dar și contribuția majoră pe care doctorul Tîrcoveanu a adus-o învățămîntului universitar din domeniu. „Ani de zile mi-a fost îndrumător pe linie profesională, mie și multor altor colegi. Întotdeauna sfatul său ne-a ajutat și fiecare chirurg din acest județ îi poartă într-un colț de suflet icoana vie a recunoștinței. De aceea azi, cînd domnul profesor a ieșit la pensie, simțim nevoia de a fi alături de el cu inima curată, pentru a-i spune doar atît: «Mulțumim, domnule Profesor, nu vă vom uita». Domnul profesor a fost un student eminent, un mare chirurg, rector al uneia dintre cele mai importante universități din țară. Opera sa adună zeci și sute de lucrări, unele fundamentale pentru chirurgie, iar marile universități ale lumii i-au apreciat și i-au premiat opera și activitatea. Domnul professor Tîrcoveanu ne-a arătat că finețea, eleganța și firescul sînt adevăratele calități ale unui medic. Ne-a arătat că blîndețea și înțelegerea sînt mai importante în cîștigarea respectului celorlați decît duritatea și intransigența oarbă. Domnule profesor, alături de colegii mei din Neamț, vreau să vă spun că nu vom uita niciodată binele pe care într-un moment sau altul al vieții noastre ni l-ați făcut. Noi purtăm flacăra pe care dumneavoastră ați aprins-o în noi. O vom purta mai departe și o vom transmite și noi, la rîndul nostru, altora. Vă mulțumim, domnule profesor!”. La finalul discursului, toți cei din sală s-au ridicat în picioare, în semn de respect pentru medicul Tîrcoveanu, dar și pentru a se alătura gestului deosebit al doctorului Arvătescu.

După acest moment au mai vorbit audienței conferențiar doctor Alexandru Grigorovici, de la Clinica III Chirurgie Iași, precum și Valerică Frățilă, președintele CJAS Neamț. Lucrările celei de-a șaptea ediții a Zilelor Medicale Nemțene au continuat sîmbătă, 7 aprilie, pe parcursul întregii zile.

COMENTARII

WORDPRESS: 0