Prima paginăEducatie

Universitatea din Manchester are „datorii” la Roman-Vodă

Dimensiune text

Raluca a absolvit Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, profilul Matematică-Informatică, cu media la bacalaureat de 9,76. Ea a aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie: King’s College, University of Birmingham, University of Manchester, London School of Bussines şi University of Nottingham. După ce a primit răspuns afirmativ de la trei dintre ele, Raluca a ales Universitatea din Manchester, la departamentul Computer Science, cu specializarea Computer Science with Business Management. 

Raluca Costin va fi, din toamnă, studentă a Universităţii din Manchester, la departamentul Computer Science, cu specializarea Computer Science with Business Management. Pe când era elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”(CNRV), a aplicat la cinci universităţi din Marea Britanie, la King’s College, University of Birmingham, University of Manchester, London School of Bussines şi University of Nottingham. După ce a primit răspuns afirmativ de la trei dintre ele, Raluca a ales Universitatea din Manchester, la departamentul Computer Science, cu specializarea Computer Science with Business Management. 

Modelele în familie şi din şcoală formează caractere puternice

Dorinţa de a face studii în afara graniţelor ţării a avut-o încă de când a intrat la liceu, domeniul de studiu ales fiind IT & business. „M-am decis pentru o facultate din străinătate pentru că nu-mi place sistemul de învăţământ din România. Sunt o fire care gândeşte liber şi nu-mi place să învăţ pe de rost sau să învăţ lucruri care nu au nicio legătură cu domeniul meu, aşa cum ştiu de la prietenii mei că se studiază în universităţile româneşti. Am ales o universitate din Anglia pentru că îmi doresc un job mai bun şi un viitor mai bun decât cel la care aş avea acces studiind în România”, spune Raluca Costin.

Universităţile din Anglia cer candidaţilor să promoveze BAC-ul cu minim 8 media generală şi minim 8 la matematică, plus un certificat IELTS, care atestă faptul că ştie bine limba engleză. „Am fost susţinută în pregătirea mea de domnul profesor Florin Moldovanu, la informatică, şi de domnul profesor Gabriel Constantin – la matematică. Am aplicat prin intermediul agenţiei Universalio, având un consilier care m-a ghidat pe tot parcursul clasei a XII-a”, mărturiseşte Raluca paşii parcurşi până la performanţă.

Primele modele le-a avut în familie, în primul rând de conduită şi atitudine faţă de ceea ce ni se cere şi ne dorim în viaţă. „De mică, m-a văzut pe mine lucrând la hârtii ce ţineau de contabilitate. Probabil, ambiţia mea a ajutat-o şi i-am insuflat câte puţin din interesul şi responsabilitatea pentru meseria mea”, crede mama Ralucăi Costin, contabilă la Primăria Secuieni.

Paşi mici pentru un mare viitor

Raluca Costin a urmat cursurile Școlii „Alexandru Ioan Cuza”, unde profesor Roxana Iorga i-a fost dirigintă, iar ca profesor de matematică a avut ca mentor pe Anca Leoreanu. Alegerea facultăţii, a specializării, a fost dictată de preferinţele ei şi de influenţa mentorilor. „A ales această specializare, mai ales partea de business marketing, datorită mie, eu fiind contabil expert, iar pasiunea pentru informatică i-a fost insuflată de domnul Florin Moldovanu, profesorul diriginte de la CNRV. Privind în viitor, cred că peste cinci ani, când va avea doar un an de la terminarea facultăţii – trei ani de studiu şi un an de practică în domeniu -, sigur va fi mulţumită de ceea ce a realizat şi împlinită, aşa cum este şi acum, după rezultatele muncii şi pasiunii din primii 12 ani de şcoală. Ea crede cu tărie că cel mai mult contează mediul în care creşte şi se dezvoltă un tânăr, fiindcă nimic nu ar fi posibil fără ajutorul familiei. Raluca îşi doreşte foarte mult să revină acasă şi să aducă în ţară lucruri şi idei noi, care să ducă la progresul nostru, însă până atunci este o cale lungă şi nu poţi şti niciodată ce îţi rezervă viitorul. Raluca le transmite colegilor de generaţie şi celor ce vin după ei să ştie cu adevărat ce-şi doresc şi ce pot şi să lupte pentru ceea ce îşi doresc, pentru că viitorul ţi-l creezi singur”, spune cu mândrie mama Ralucăi Costin.

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Promovarea acestui articol pozitiv este un lucru bine facut ,neam saturat de articole numai despre evenimente negative .Felicitari Raluca.

  • kestorul sef 6 ani

    Este oare singura de la CNRV?
    Suntem destui elevii foarte buni , dar lasam sa se vada clar rezultatele , ,,lauda de sine nu miroase a bine,,