HomeSocial

UNICEF are grijă de „copiii invizibili”

Copiii din opt comune din județ vor fi ajutați de asistenți sociali să aibă acces la serviciile sociale de bază și să rămînă cît mai aproape de familii, în cadrul unui proiect pe care UNICEF România îl implementează în Neamț cu sprijinul Prefecturii.

 

 

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă susținerea protecției copiilor, sănătatea și educația acestora. Prima etapă a acestui proiect s-a desfășurat în anul 2011. La începutul anului trecut, în zece comune din județ au fost angajați asistenți sociali, plătiți de UNICEF, care au identificat copiii ce aveau nevoie de sprijin și au suplimentat capacitatea autorităților locale de a se implica și a rezolva situațiile identificate.

Pentru a scădea presiunea asupra serviciilor specializate ale statului, reprezentanții UNICEF România au decis prelungirea pentru încă un an a proiectului „Sprijinirea copiilor invizibili”, pentru opt primării din județul Neamț.

În acest proiect dedicat prevenirii separării copilului de familie, au fost avute în vedere în special zonele rurale deficitare în asigurarea serviciilor sociale. Primăriile care vor beneficia și în acest an sînt: Bahna, Boghicea, Oniceni, Dragomirești, Români, Săbăoani, Tămășeni și Bîra.

Implementarea proiectului „Sprijinirea copiilor invizibilii” în 2012 se bazează pe experiențele învățate în decursul anului 2011. Proiectul este susținut tehnic și financiar de UNICEF România și este implementat cu sprijinul tehnic și administrativ al Prefecturii Neamț și al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț.

Proiectul păstrează scopul inițial, de a contribui la creșterea impactului politicilor de protecție socială asupra celor mai săraci și excluși social dintre copiii și familiile vulnerabile din România, precum și obiectivele – dezvoltarea capacității actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii bazate pe comunitate, eficace și eficiente și consolidarea strategiei naționale din domeniul prevenirii cu focus asupra eficientizării acesteia și aducerii serviciilor sociale de bază cît mai aproape de beneficiari și de nevoile lor.

UNICEF România continuă asigurarea plății persoanei cu atribuții de asistență socială de la nivelul celor opt comune care a fost angajată și în decursul anului 2011. „Este esențial  să facem eforturi în vederea asigurării durabilității reformelor în domeniul protecției copilului, sănătății și educației. Trebuie acordată o atenție deosebită copiilor  care trăiesc în sărăcie și fac parte din grupurile cele mai defavorizate. Instituția Prefectului își  exprimă în continuare disponibilitatea de sprijin în astfel de proiecte, care vin în întîmpinarea cetățenilor, mai ales cunoscînd ajutorul pe care l-a primit de la UNICEF în diferite ocazii, cum au fost momentele grele ale inundațiilor din anii 2008 și 2010„, a spus prefectul Mihai Archip.

La nivel național, proiectul se va desfășura în 64 de comune, din opt județe, UNICEF renunțînd la unele comune în care nu s-a reușit colaborarea eficientă cu autoritățile locale. Primele rezultate ale proiectului „Sprijinirea copiilor invizibili” s-au văzut deja la finalul anului 2011, cînd au avut loc o serie de modificări legislative, cele mai reprezentative fiind noua Lege 292/2011 a Asistenței Sociale și modificările aduse Legii 272/2004.

Comentarii

WORDPRESS: 0