Prima paginăEconomie

Unde găsim cele mai ieftine, dar şi cele mai scumpe apartamente

Dimensiune text

Apartamentele cu două camere sunt la mare preţ printre căutările romaşcanilor care îşi doresc o casă. Garsonierele au rămas doar preferatele chiriaşilor, deoarece sunt tot mai puţin căutate de cei interesaţi să le cumpere. Potrivit agenţilor imobiliari, preţurile locuinţelor nu vor creşte anul acesta. 

Numărul romaşcanilor care îşi doresc o locuinţă creşte semnificativ, dar, din cauza preţului ridicat, nu mulţi îşi pot permite cumpărarea unui imobil. Conform spuselor agenţilor imobiliari, apartamentele cu două camere sunt la mare preţ printre căutările romaşcanilor care îşi doresc o casă. Aici, preţurile pleacă de la 7.000 de euro, în zone ca Aleea Tudor Vladimirescu, şi pot trece de 27.000 de euro, în partea centrală a oraşului, bulevardul Roman Muşat, străzile Unirii sau Libertăţii. Cuza Vodă şi Bogdan Dragoş sunt alte zone în care trebuie să-ţi bagi mâinile adânc în buzunare dacă vrei un apartament. Alte străzi în care poţi să găseşti „chilipiruri” sunt: Gloriei, Mihai Viteazu, Aleea Revoluţiei. Cu toate acestea, preţul mediu pe care îl are un apartament cu două camere în Roman este în jur de 20.000 de euro.

Apartamentele cu trei camere, pentru cei înstăriţi

Aşa cum era de aşteptat, zona centrală conduce în topul celor mai scumpe apartamente cu trei camere. De exemplu, în Pietonalul Ștefan cel Mare sau pe strada Unirii, preţul unui imobil de acest tip care să arate decent porneşte de la 30.000 de euro. Între 27.000 şi 30.000 de euro se găsesc în Dobrogeanu Gherea, Smirodava şi Bogdan Dragoş. Sub 25.000 de euro, apartamentele cu trei camere se vând în zonele Gloriei, Mihai Viteazu sau Fundătura Păcii.

Garsonierele sunt căutate doar de chiriaşi

Preţul mic a făcut ca garsonierele să fie la mare preţ ani la rândul, dar programul Prima Casă a schimbat situaţia. Beneficiile financiare le-au permis clienţilor să obţină banii necesari pentru cumpărarea unui apartament de două sau trei camere. Ultimii ani au dovedit, încă o dată, că garsonierele au rămas doar preferatele chiriaşilor, deoarece sunt tot mai puţin căutate de cei interesaţi să le cumpere.

„Preţurile garsonierelor din Roman «sar» semnificativ de la o zonă la alta. Dacă, în părţile mărginaşe ale oraşului, se vând cu 4.000 de euro, în zona centrală acestea pot ajunge la preţul unui apartament, depăşind suma de 20.000 de euro. Evident, în acest caz, imobilele sunt spaţioase, în unele cazuri peste 35 de metri pătraţi”, a spus reprezentantul unei agenţii imobiliare.

Cu toate acestea, la preţul respectiv se poate achiziţiona acelaşi tip de locuinţă în oraşe mari ca Bucureşti, Iaşi sau Cluj. De exemplu, la 19.500 de euro se poate cumpăra o garsonieră în Bucureşti, zona Titan, la doar câteva minute de metrou.

Ce locuinţe îşi doresc romaşcanii?

Apartamentele cu două camere sunt râvnite de romaşcani, şi asta pentru că garsonierele sunt prea mici, iar apartamentele cu trei camere au un preţ mult prea mare pentru posibilităţile lor. Cât despre modalitatea de cumpărare, aceştia spun că ar prefera să le achiziţioneze cu „banii jos”, pentru a nu ajunge datori la bănci.

„Momentan, nu am o locuinţă personală, dar sper ca, în câţiva ani, să îmi pot cumpăra un apartament. Din păcate, fără credit nu se poate face nimic, pentru că salariul este prea mic pentru a putea strânge o sumă atât de mare. Programul «Prima Casă» cred că reprezintă o soluţie pentru cei care vor să aibă o locuinţă”, a spus Alina Mereuţă, 29 de ani.

Potrivit agenţilor imobiliari, preţurile locuinţelor nu vor creşte anul acesta, piaţa fiind în stagnare. Aceştia spun că atât timp puterea de cumpărare nu urcă,  nu se poate discuta despre o scumpire, cel puţin nu una notabilă.

Programul „Prima Casa” se modifică anul acesta

Proprietarii de locuinţe achiziţionate sau construite prin Programul „Prima Casă” vor putea cumpăra o nouă locuinţă mai mare şi mai scumpă prin program, dacă vor îndeplini cumulativ patru condiţii, printre care vânzarea proprietăţii deţinute sau lichidarea creditului garantat de stat. Potrivit documentului oficial care cuprinde modificările, beneficiarul care deţine o locuinţă achiziţionată sau construită în cadrul Programului poate achiziţiona un alt imobil cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: noua locuinţă care se va achiziţiona în cadrul Programului să aibă suprafaţa utilă mai mare decât a locuinţei achiziţionate sau construite iniţial sau valoarea noii locuinţe rezultată din raportul de evaluare să fie mai mare decât valoarea evaluată la momentul acordării creditului pentru locuinţa achiziţionată. De asemenea, locuinţa cumpărată sau construită iniţial în cadrul Programului trebuie să fie înstrăinată prin vânzare-cumpărare, cel târziu până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a noii locuinţe.

Conform Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în anul 2014 au fost înregistrate 824.951 tranzacţii imobiliare în întreaga ţară, cu 38 mai puţine faţă de 2013.

COMENTARII

WORDPRESS: 0