HomeEconomie

Un tânăr cere 50.000 de euro pentru dezvoltarea serelor

El a depus primul proiect pentru instalarea tinerilor fermieri. Tânărul fermier, din zona arondată Romanului, a depus primul proiect din judeţul Neamţ pe PNDR 2014 – 2020. Tinerii fermieri pot obţine, prin măsura destinată lor, până la 50.000 de euro.

Primul proiect pe sub-măsura care vizează instalarea tinerilor fermieri (sM 6.1) a fost depus de un solicitant din zona arondată Romanului. Acesta este primul proiect din Neamţ şi, cel mai probabil, din Moldova. Practic, judeţul Neamţ debutează în acest mod în noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). La nivel naţional, până la sfârşitul lunii trecute se depusese un singur dosar pe noul PNDR, situaţie care ne plasează printre primele judeţe care au primit proiecte de la solicitanţii de fonduri europene nerambursabile. „Tânărul fermier este din zona Romanului şi a depus un proiect prin care vrea să-şi dezvolte serele. Urmează ca, în perioada următoare, proiectul să intre în toate etapele, de evaluare, selecţie. Sperăm să fie un exemplu pentru ceilalţi fermieri care se gândesc să acceseze banii europeni. Noi îi aşteptăm şi îi asigurăm că le vom da tot sprijinul de care au nevoie. Banii destinaţi dezvoltării rurale sunt foarte mulţi, iar fermierii trebuie să aibă iniţiativă şi să încerce să-i obţină”, a spus Viorel Ilisei, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Neamţ.

Prin sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din noul PNDR 2014-2020, se va sprijini stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi sau conducători unici ai unei exploataţii agricole. Sprijinul acordat va contribui la îmbunătăţirea managementului, la creşterea competitivităţii sectorului agricol şi sprijinirea procesului de modernizare şi conformitatea cu cerinţele pentru protecţia mediului, igienă şi bunăstarea animalelor, siguranţa la locul de muncă. Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat sub formă de primă, în două tranşe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanţare; 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanţare.

Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult nouă luni de la data deciziei de acordare a ajutorului. Acordarea celei de-a doua tranşe este condiţionată de implementarea corectă, până la acel moment, a obiectivelor stabilite prin planul de afaceri. În cazul nerespectării planului de afaceri pe primii trei ani, se recuperează prima tranşă, proporţional, în raport cu obiectivele nerealizate.

Comentarii

WORDPRESS: 0