HomeEconomie

Un salariu nu ajunge să stai cu chirie în Roman

Chiriile au explodat, de la 100 de euro anul trecut, la 200 de euro în acest an, la un apartament cu două camere. O garsonieră poate fi cumpărată cu un preţ între 8.000 şi 25.000 de euro, iar un apartament cu două camere este accesibil între 16.000 şi 32.000 de euro, în funcție de îmbunătățiri și zonă.

O analiză a pieţei imobiliare din Roman arată că, în 2013, interesul romaşcanilor în ceea ce priveşte închirierea sau achiziţia de locuinţe este mai ridicat pentru zonele centrale şi semi-centrale, în comparaţie cu cele dinspre periferia oraşului.

Comparativ cu anul trecut, preţurile chiriilor în Roman au suferit modificări considerabile, spre dublare. La un apartament cu 3 camere din zona spitalului vechi, care anul trecut se putea închiria, după negocieri, chiar şi cu 100 de euro, anul acesta chiria poate ajunge şi la 250 de euro, în funcţie de cererea existentă.

A scăzut semnificativ numărul garsonierelor oferite spre închiriere, acestea găsindu-se tot mai rar, fapt care a cauzat o creştere în 2013 a cererii pentru apartamentele cu două, maxim trei camere. Zonele cele mai căutate au fost, în special, cele centrale şi semi-centrale. Romaşcanii au optat pentru apartamente complet utilate şi mobilate, cu multiple îmbunătăţiri, cu preferinţă pentru blocurile noi.

Preţurile apartamentelor scoase la vânzare rămân constante

În ceea ce priveşte vânzarea de locuinţe, preţurile nu au crescut semnificativ anul acesta. „În ultima perioadă a existat o creştere a cererii pentru apartamentele cu 2 sau 3 camere, cele cu 4 camere fiind evitate de către cumpărători. Acest lucru s-a datorat şi scăderii alocării de credite din partea băncilor. Aşadar, romaşcanii s-au orientat spre apartamentele mai mici, din zonele centrale şi semi-centrale, sau zonele din apropierea şcolilor”, a declarat doamna Loredana Neagu, agent imobiliar angajat al Agenţiei Imobiliare Avantaj din Roman.

Preţul de vânzare al unui apartament cu 2 camere pleacă de la 15.000 euro, în cazul unuia fără îmbunătăţiri, aflat la marginea oraşului şi poate ajunge la un preţ maxim de 43.000 de euro, în zonă centrală, dacă este în regim ultralux, pe când un apartament cu 3 camere este accesibil undeva între 24.000 şi 37.000 de euro.

Oamenii de afaceri ocolesc Pietonalul Ştefan cel Mare

Numeroase spaţii comerciale din zona Pietonalului Ştefan cel Mare au rămas neocupate, din lipsa interesului din partea comercianţilor. Deşi chiriile acestor spaţii sunt la fel sau chiar mai mici decât în anii trecuţi, ajungând anul acesta, de la 7 euro/m², chiar şi până la 2,5 euro/m², mai mici decât în centrul oraşului, unde chiriile ating şi 12-15 euro/m², spațiile comerciale sunt evitate din cauza traficului mic de persoane din această zonă.

Odată cu modernizarea pietonalului, agenţii imobiliari speră că va creşte numărul persoanelor care vor frecventa această zonă şi, astfel, tot mai mulţi comercianţi îşi vor arăta interesul pentru spaţiile existente.

Comentarii

WORDPRESS: 5
 • Ics 9 ani ago

  Cred ca domnita Mihaies face niste mici confuzii in articolul de fata.
  Pretul de vanzare nu e totuna cu pretul de afisare in piata.
  Degeaba se screm imobiliarii – piata e praf si pulbere – si ei o stiu. Optimismul asta afisat e doar o masca ce ascunde adevarata situatie.
  Cine are 40.000 in nici un caz nu-i va baga intr-un apartament ce se devalorizeaza cu fiecare zi ce trece.Deci preturile alea din articol sunt….. de poveste, a fost odata, ca niciodata…prin 2007-2008. Cine are 40.000 isi face o casuta de toata frumusetea, ba o si mobileaza daca stie sa tina costurile sub control.
  Un apartament in Roman NU poate fi ultralux prin definitie. Orice imbunatatiri i-ai face, oricat de scumpe – mai mereu ai probleme cu apa, curentul electric, manelele de la vecini…Ultralux inseamna liniste, curatenie, spatiu, vedere spre mare/munte…etc, nu Roman.

  Despre chirii. E clar ca articolul e menit sa ridice pretul chiriilor, acum ca incepe scoala…
  La rece gandind – Romanul e un oras aproape mort. Nu industrie, nu locuri de munca, nu facultati. De ce ar veni cineva aici sa inchirieze ? Poate cativa elevi de la tara – oricum, tot mai putini. In rest nu exista cerere care sa justifice preturile aberante care apar in acest articol.
  Oricum astia de la agentiile imobiliare traiesc intr-o lume a lor – inca se mai hranesc cu amintirea vremurilor apuse, inca mai incearca sa manipuleze piata. Guess what ? – va fi mai rau. MULT mai rau. Mai ales cu modificarile aduse la programul „prima casa”….pariez ca anul viitor se vor inchide cel putin 3-4 agentii imo.

 • union 9 ani ago

  In viitor preturile la inchirieri vor creste exagerat de mult datorita propietarilor de locuinte libere care s-a fript cu chiriasii.Acesti chiriasi s-au comportat ca niste vandali distugand locuintele ,neplatindu-si utilitatile .Eu am patito si am hotarat ca in loc sa primesc 100 euro mai bine apartamentul il tin gol pana ma hotarasc sa il vand

 • un cetatean 9 ani ago

  Intr-adevar, doar aberatii scrise in acest articol. Lumea nu are bani sa-si plateasca facturile si voi credeti ca o sa dea cineva 200-250 euro pe o chirie intr-un oras fara locuri de munca. Proprietarii sa fie multumiti daca primesc maxim 100 euro/luna.

  Orasul Roman este in declin mare de vreo 3 ani, dovada ca se inchid tot mai multe spatii comerciale. Administratia locala ar face bine sa gaseasca solutii rapide pentru crearea de locuri de munca si atragerea de investitori, ca altfel va fi COMUNA ROMAN daca nu tinem pasul.

  • User 9 ani ago

   Romania e in declin de cativa ani. Trezeste-te. Suntem in criza de ani buni. Oricum romanul e vesnic nemultumit. Pune mana si fa ceva, nu sta sa ti se dea mura-n gura.

 • Cicerone 9 ani ago

  „Un salariu nu ajunge?” ba da ajunge, mai si ramane, dar depinde de salar si de chirie. Cei care au un salar bun in nici un caz nu se gandesc la chirie, cauta credit bancar.
  Cei care au apartamentul gol platesc in continuare impozit, asociatie ( aici poti sa nu stea nimeni ca tot plateste ceva, tanti de la asociatie procedeaza precum popa – ia bani si de pe viu si de pe mort), iar daca nu s-au debransat definitiv de la curent platesc un abonament.