Prima paginăEducatie

Un romașcan învață de la echipa starului Craig David tainele sunetului

Dimensiune text

Adrian Rudolf Ștențel (foto) se pregătește să obțină o diplomă internațională în domeniul ingineriei de sunet, la sediul din București al institutului School of Audio Engineering (SAE). Instituția privată de media are filiale în 26 de țări, iar printre profesori se numără și Andrew James Ward, care a lucrat alături de Craig David, Kylie Minogue sau Motorhead. Pentru a investi în propria sa educație, Adrian a renunțat la petreceri și vacanțe. Un an de studiu la SAE București costă cîteva mii de euro, însă aduce satisfacții profesionale pe măsură.

 

La numai 21 de ani, Adrian Rudolf Ștențel se pregătește să obțină o diplomă internațională în domeniul ingineriei de sunet, învățînd de la profesori precum Andrew James Ward – cel care a lucrat cu Craig David pentru single-ul „7 Days”, dar și cu alți interpreți de muzică pop-rock de renume internațional, precum Kylie Minogue sau Motorhead. Pentru a-și atinge visul, Adrian a renunțat la vacanțe, ieșiri în cluburi sau la petreceri, implicîndu-se, în schimb, în diverse proiecte personale care i-au adus și o satisfacție financiară. Astfel, romașcanul a reușit să își achite taxele de studii la SAE Institute (School of Audio Engineering), o instituție privată de media cu 54 de filiale deschise în 26 de țări.

Absolvent al Grupului Școlar „Vasile Sav”, promoția 2010, Adrian Ștențel a ales să învețe în România tainele ingineriei de sunet. Susține că străinătatea nu îl încîntă – așa cum se întîmplă în cazul multora dintre tinerii romașcani. „În străinătate, de obicei, ești văzut ca un sclav. Decît codaș la oraș, mai bine fruntaș la mine în bătătură. Se pot face lucruri importante și interesante în România, dar trebuie să știi ce și cu cine să le faci„, consideră Adrian. Pasionat de domeniul sunetului încă de cînd era mic, romașcanul a căutat mereu școli și instituții care să predea această frumoasă meserie a ingineriei de sunet. „Auzisem de SAE pe diverse bloguri și forumuri legate de acest domeniu și visam să am oportunitatea de a pleca în străinătate pentru a studia la una din locațiile pe care acest institut le are în Europa. Întîmplarea a făcut ca, într-o seară, să aud la radio că SAE va deschide o filială în România, la București. Nu am ezitat și am contactat personalul SAE, ajungînd să fac parte, apoi, din colectivul studenților de la această instituție. Am ales SAE din mai multe motive. Nici o facultate din România nu oferea informațiile și standardele înalte de care beneficiez aici. În plus, aceasta este cea mai mare și mai prestigioasă școală privată de media, avînd 54 de filiale în 26 de țări din lume. SAE este, din punctul meu de vedere, garantul unei educații de cea mai bună calitate în industria media, un echivalent al instituțiilor de învățămînt de tip «chartered», cursurile fiind gîndite astfel încît să asigure absolventului capacitatea de a-și exercita meseria încă din prima zi de la absolvire. Cred că unul dintre lipsurile sistemului tradițional de învățămînt este faptul că, după absolvire, studentul este încărcat cu noțiuni teoretice, însă nu se descurcă pe piața muncii pentru că îi lipsește partea practică. Sistemul SAE, însă, ajută atît absolventul, cît și angajatorul„, susține romașcanul.

Studio de postproducție la SAE București

Studio de postproducție la SAE București

Pe lîngă accentul pus pe practică, Adrian are avantajul de a obține o diplomă internațională, recunoscută la nivel mondial și eliberată de SAE Institute – Marea Britanie. În plus, standardele internaționale de învățare sînt asigurate, la București, de profesori renumiți, printre care se numără James Ward, cel care a lucrat cu interpretul de muzică pop Craig David pentru realizarea single-ului „7 Days”, dar și cu alți interpreți pop-rock, precum Kylie Minogue și Motorhead. Practica se desfășoară pe echipamente de ultimă generație – Analog Entry Level Studio, Avid D-Command Studio, EMP Studio – dar și cu produse software „cu greutate” în domeniul producției de sunet, ca Pro Tools, Ableton și Reason. Toate acestea, într-un mediu comod și relaxant, garantat de o relație apropiată între profesor și studenți. „Cursul de inginerie audio aprofundează toate aspectele necesare pregătirii viitorilor ingineri de sunet ai industriei muzicale și media. Liderul cursului este Andrew James Ward, un experimentat inginer de sunet pregătit la Londra și cu o carieră profesională recunoscută și dovedită în 17 țări. Partea teoretică acoperă cunoștințele necesare pentru o carieră de succes în domeniu și este dublată de partea de practică, încă din primul an de studiu, pe echipamente de ultimă generație. Anul al doilea se concentrează pe creșterea gradului de profesionalism al studenților, prin modelarea abordării și atitudinii acestora. De aceea, cursul conturează atît aspectele culturale, istorice și creative ale industriei, dar și pe cele practice – prin seminarii susținute de practicieni din domeniu, menite să dezvolte cunoștințele critice și analitice necesare pentru a putea profesa la cel mai înalt nivel„, a explicat Adrian.

Pînă acum, tînărul a învățat principii ale sunetelor și producției de sunet, detalii despre tehnologiile audio, post-producția audio, aplicații ale teoriei muzicale, dar și elementele avansate ale post-producției audio. După ce va absolvi SAE, Adrian dorește să profeseze în domeniul ingineriei de sunet – fie în cadrul unui post de televiziune sau de radio, fie la un studio de înregistrări, fie în domeniul multimedia, în cel al muzicii sau al filmului. „Vreau, sincer, să fac în continuare aceleași lucruri pe care le-am învățat aici. Vreau să fac parte din această industrie și să încerc, pe cît posibil, să păstrez legătura cu colegii mei și nu numai. La fel mă văd și peste cîțiva ani: tot în domeniul ingineriei de sunet, cu un plus de cunoștințe și de experiență. M-a bucurat faptul că, pînă acum, cunoscuții mi-au fost alături și m-au susținut cînd am luat decizia de a deveni student la SAE. Nu mi-aș fi schimbat opțiunile privind studiile indiferent de ce mi s-ar fi propus, pentru că important e să îți urmezi visul și să faci ceea ce îți dorești cu adevărat„, a concluzionat Adrian Ștențel.

De remarcat este faptul că, la SAE Institute București, cursurile universitare sînt structurate pe doi ani de studiu, adresîndu-se exclusiv celor deciși să aibă o carieră în această industrie. Pentru ciclul universitar ce va începe în luna octombrie a acestui an, la SAE vor începe patru cursuri, de inginerie audio, animație, game-design și realizare de film digital. Taxa de înscriere în primul an de studiu este de 500 de euro, inclusiv TVA, iar taxa de școlarizare – de 8.000 de euro, inclusiv TVA. În anul al doilea, taxa de școlarizare este de 5.600 de euro, inclusiv TVA. Băncile comerciale au deja sisteme de rate dedicate exclusiv celor care vor să studieze la SAE Institute. Pe lîngă acești bani, studentul trebuie să mai dispună și de sumele necesare pentru acoperirea costurilor de întreținere în București. Conform spuselor lui Adrian, costurile lunare se ridică la 500 – 600 de lei, la care se adaugă și prețul chiriei locuinței din București.

 

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • coleg de clasa 9 ani

  Buna ziua doamna redactor sa ne uitam si ce rezultate ,,stralucitoare,, a avut si ce prezenta la ore a avut cand ne era coleg sa nu mai laudam ca sa ne aflam in treaba ca asa vor muschii nostri

 • magic djs 9 ani

  ma ”coleg de clasa” asta ,liceul era liceu toata lumea avea absente in liceu si inca se fac , presupun ca si tu aveai absente . Am avut placerea de-al cunoaste personal pe Adian si este un baiat foarte de treaba si cumsecade isi merita toate laudele. asa ca shit the fuck out bitch!

 • coleg de clasa 9 ani

  Stii vorba ceea ,, Daca taceai filozof ramaneai,, era mai bine lauda de sine nu miroase a bine .

 • profesor 9 ani

  Da domnule Alex N, vezi ce fel de elev a fost la liceu si apoi cu laudele , ca de abia a reusit sa treaca bacul , de abia venea pe la ore , absente cu nemiluita , noi invatam si aveam rezultate foarte bune si nu ne vede nimeni , sa gasim intradevar elevii care merita sa i laudam ca toata vara ati dat numai……. .

 • Alex 9 ani

  Asa e romanu , niciodata nu te va lauda ; intotdeauna cauta defecte !!!!!