Un nou test de tradiție și istorie locală pentru elevii romașcani

HomeCultural

Un nou test de tradiție și istorie locală pentru elevii romașcani

 

 

Joi, 18 aprilie, de la ora 10.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Spectacolului concurs „De la Dragobete la sărbătoarea Rusaliilor” – Tradiție, legendă și istorie locală, informează Primăria municipiului Roman.

Spectacolul se va desfăşura cu concursul celor opt licee din municipiul Roman, al nouălea echipaj fiind constituit din trei elevi de la Şcoala „Mihai Eminescu” din Roman.Numele fiecărei echipe începe cu câte o literă din cuvântul „dragobete”: 1. Echipa Decişii – Liceul cu Program Sportiv; 2. Echipa Romanticii – Colegiul Naţional „Roman-Vodă”; 3. Echipa Adorabilii – Liceul Tehnologic „Vasile Sav”; 4. Echipa Ghiduşii – Şcoala „Mihai Eminescu”; 5. Echipa Ocrotitorii – Colegiul Tehnic „Petru Poni”; 6. Echipa Biruitorii – Colegiul Tehnic „Miron Costin”; 7. Echipa Exuberanţii – Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”; 8. Echipa Temerarii – Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi”; 9. Echipa Entuziaştii – Colegiul Tehnic „Danubiana”.

Juriul este alcătuit din trei membri: preot doctor Florin Aurel Ţuscanu – președintele juriului, profesor Violeta Lăcătuşu – scriitoare şi artist plastic romaşcan și Cristina Panaite – director la Biblioteca Municipală „George Radu Melidon” din Roman.

„Concursul «De la Dragobete la Sărbătoarea Rusaliilor – Tradiție, legendă și istorie locală» face o trecere printre cele mai importante sărbători şi tradiţii româneşti începând cu Dragobetele și încheindu-se cu Rusaliile. Echipajele câştigătoare primesc premii în bani şi diplome pentru locul I, locul al II-lea, locul al III-lea şi menţiune, celelalte echipaje primesc diplome de participare, iar toţi participanţii vor primi mascote. Manifestarea va include și momente artistice susținute de tinere talente roman-vodiste care s-au afirmat în ultimii ani în concursurile locale și naționale: Crina Tamba și Diandra Bancu”, mai precizează reprezentanții Primăriei Roman.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Doru Mihaescu 3 ani ago

    Ambele sarbatori imbina elemente precrestine si crestine, Dragobete fiind un regionalism de origine bulgara, provenit din bulgarul nord-vestic dragovets „planta cu calitati afrodisiace”, cunoscut in Oltenia, sudul Banatului, sud-vestul Transilvaniei si vestul Munteniei, influentat de Glavoobretenie, vechea denumire slavona a sarbatorii Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, de unde si data actuala a acestei sarbatori populare, 24 februarie. Rusalii, in schimb, este un termen general raspandit in limba romana, mostenit din latinul Rosalia, denumire a unei sarbatori romane precrestine, a trandafirilor. Forma etimologica a cuvantului este Rusale, astazi arhaica, dar folosita in mod curent de aromani, sub varianta Arusale. Din latina, cuvantul Rosalia a trecut si in greaca bizantina, unde a devenit rousalia, de acolo in vechea slava si in slavona mediobulgara, iar de acolo in romana, ca denumire a cunoscutei sarbatori crestine numite popular si regional si Duminica Mare. Sub influenta mitologiei populare, atat in romana, cat si in limbile slave, cuvantul rusalie (in slava, si sub forma diminutivului rusalka) a devenit si denumire a unor zeite ale apelor, campurilor si padurilor, numite in romana si zane, cuvant mostenit de la numele zeitei romane Diana sau iele, cu un cuvant cel mai probabil provenit din fondul autohton, traco-dacic (varianta regionala, munteana, iala, poate fi un singular reconstruit dupa plural sau se poate datora influentei turcului yala „vant”, de unde si denumirea populara, regionala, vantoasele, a ielelor).