HomeSanatate

Un medic acuză Curtea de Conturi de abuz

Medicul de familie Filip Panait (foto), din comuna Bîra, acuză Curtea de Conturi că a luat o decizie abuzivă și i-a lăsat pe elevii din comună fără acces la servicii medicale.

 

 

Medicul a avut un contract încheiat cu primăria comunei, prin care furniza, contra-cost, servicii de medicină școlară. La un control efectuat recent, Curtea de Conturi a decis că acel contract nu este legal și l-a anulat, astfel că medicul trebuie să restituie sumele plătite de primărie.

Sumele sînt infime, dar nu asta e important. Curtea de Conturi a acționat abuziv și i-a lăsat fără asistență medicală pe elevii din comună. Este genocid ceea ce face Curtea de Conturi, pentru că avem infecții respiratorii, focare de rujeolă sau alte boli contagiose. Cine răspunde dacă moare un copil? Motivația care a stat la baza anulării contractului este că Primăria Bîra nu avea contract încheiat contract cu Direcția de Sănătate Publică Neamț. Legea nu prevede un astfel de contract„, a declarat medicul Filip Panait.

Un contract al primăriei cu Direcția de Sănătate Publică ar fi fost necesar dacă medicul respectiv ar fi fost angajat al Direcției și ar fi fost plătit de către aceasta. Legea spune foarte clar că, acolo unde nu există medic școlar, primăriile, ca ordonatoare principale de credite, pot încheia un contract cu medicii de familie, care sînt plătiți din bugetele primăriilor, fără a se mai încheia un contract și cu Direcția de Sănătate Publică, întrucît nu această instituție dă banii„, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

La rîndul său, medicul Daniela Marcoci, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, a confirmat că primăria trebuie să încheie contract cu instituția sanitară numai dacă medicul respectiv este angajat al DSP, în restul cazurilor nefiind nevoie decît de un contract direct între primărie și medicul de familie.
Pe de altă parte, precizăm că medicul de familie este obligat, prin lege, să asigure servicii medicale elevilor care sînt înscriși ca pacienți pe lista medicului.

Articol mai vechi

Comentarii

WORDPRESS: 0