Virgil Rădulescu, jurnalistul din Ploiești arestat în luna aprilie a acestui an pentru șantaj și trafic de influență, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și nu mai are dreptul să își practice meseria timp de un an, au hotărât magistrații Tribunalului Prahova, potrivit Max-Media.ro.
Virgil Rădulescu a fost arestat în aprilie pentru șantaj și trafic de influență. Potrivit max-media.ro, el se recomanda ofițer SRI sub acoperire cu trecere pe lângă premierul României. Mai mult, Rădulescu le-a spus unor persoane cu care a avut întâlniri de „afaceri” că site-ul stiriprahova.ro – pe care îl deținea – este, de fapt, un canal de știri al SRI.
Trei persoane – administratori ai unor societăți comerciale din Ploiești – au fost la un pas să cadă în plasa lui Virgil, care le cerea bani, fie ca să nu scrie „de rău” despre ei, fie ca să-i ajute să prospere în afaceri.
Conform rechizitoriului, Virgil Rădulescu ar fi amenințat un comerciant de produse lactate care deține un magazin în Piața Nord din Ploiești că va scrie un articol despre presupuse nereguli pe care le făcea acesta și despre calitatea îndoielnică a produselor comercializate. Informațiile ar fi fost obținute în urma unei investigații jurnalistice.
Ca să nu publice articolul și ca să nu semnaleze și altor colegi din presa locală neregulile găsite de el, Rădulescu i-ar fi cerut comerciantului suma de 1.500 de euro. Pentru că omul de afaceri întârzia cu plata, Rădulescu i-a trimis acestuia mai multe sms-uri, pentru ca în cele din urmă să și publice pe site-ul stiriprahova.ro, în data de 02.11.2012, ancheta cu titlul „Mafia din piețele ploieștene”.
Vânzătorul de lactate din Piața Nord nu a fost singurul client al ziaristului din Ploiești, precizează același articol. Rădulescu a încercat să ridice ceva mai sus ștacheta, așa că începuse să se recomande ofițer sub acoperire care scrie la un site de știri al SRI. În acest mod, Virgil Rădulescu s-a întâlnit cu un alt om de afaceri din Ploiești care deține o societate care se ocupă cu echipamente IT. Acestuia îi promisese că îl ajută să prospere în afaceri pentru că are trecere pe lânga premierul Victor Ponta. În schimbul acestui serviciu, Rădulescu ar fi cerut bani, 9.000 de lei.
Rădulescu a fost denunțat, însă, de unul dintre oamenii pe care îi șantaja, și ajungând astfel pe mâna procurorilor din cadrul Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Ploiești.
Sentința Tribunalului Prahova în dosarul Virgil Rădulescu:
„În baza art. 194, alin. 1,2, c. pen., cu aplic. art. 3201, alin. 7, c.pr.pen., condamnă pe inculpatul Rădulescu Virgil-Florin la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracțiunii de șantaj, faptă din luna septembrie 2012. În baza art. 64, alin. 1, lit. c, c.pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia de jurnalist, pe o durată de 1 an după executarea pedepsei principale.
În baza art. 257, alin. 1, c.pen., cu aplic. art. 3201, alin. 7, c.pr.pen., condamnă pe același inculpat la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență, faptă din luna februarie 2013. În baza art. 33, lit. a, 34 lit. b, C.pen., inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea, aceea de 2 ani închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a exercita profesia de jurnalist, pe o durată de 1 an după executarea pedepsei principale.
Face aplicarea dispozițiilor art. 71, 64 lit. a teza a II-a, b c.pen. În baza art. 88 c.pen., deduce din pedeapsa aplicată perioada reținerii și arestării preventive, de la 04.04.2013 la zi. În baza art. 861 c.pen., dispune suspendarea executării pedepsei rezultante, sub supraveghere, pe o durată de 4 ani, termen de încercare stabilit conform disp. art. 862 c.pen. În baza art 863 c.p., pe durata termenului de încercare, inculpatul este obligat să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte trimestrial la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Prahova; să anunțe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existență. În baza art. 359 c.pr.pen., atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 864 c.pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul neîndeplinirii cu rea credință a măsurilor de supraveghere stabilite prin prezenta sentință.
În baza art. 71, alin. 5, c.pen., dispune suspendarea executării pedepselor accesorii pe durata termenului de încercare.
În baza art. 350, alin. 3, lit. b, c.pr.pen., dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr. 89/U/2013 emis de Tribunalul Prahova, dacă nu este reținut sau arestat în altă cauză. Ia act că părțile vătămate Huleni Mihai și Marin Mugur, nu s-au constituit părți civile în cauză. În baza art. 191, c.pr.pen., obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 3.100 lei.
Cu apel, în 10 zile de la pronunțare pentru procuror și de la comunicare pentru inculpat și părțile vătămate. Pronunțată în ședință publică azi, 05.06.2013″. (Hotnews.ro)
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii