HomeSocialRoman

Un copil vrea un acoperiş deasupra capului, cadou de Paşti

Un copil de clasa a şaptea a rămas, împreună cu părinţii şi cu un frate, pe drumuri. Familia a fost evacuată dintr-un bloc aparţinând Municipal Locato, din cauza datoriilor. 

Cosmin se uită în pământ, ruşinat că povestea lui este atât de tristă. Și-ar dori să fie ca ceilalţi tineri de vârsta lui, iar fetele din şcoală să vadă în el un adolescent „normal”. Ochii lui frumoşi joacă în lacrimi, dar micul bărbat înghite cu noduri şi nu lasă nicio lacrimă să-l trădeze. Este în clasa a şaptea la Școala „Calistrat Hogaş”, însă nu a mai fost la şcoală de ceva timp. De ruşine. Pentru el şi pentru familia lui, care a rămas de vineri, 27 martie, pe drumuri.

Cei patru membri ai familiei Acatrinei au fost evacuaţi din camera pe care o ocupau în blocul nr. 33 din strada Anton Pann. Blocul este administrat de Municipal Locato SA, societate a Consiliului Local. Chiria era de 50 de lei pe lună, la care se adăuga plata utilităţilor, dar familia Acatrinei nu a reuşit să achite nimic, în ultima perioadă, nici la chirie, nici la utilităţi.

„Problemele au început în 2012. Familia a fost dată în judecată, dar s-a ajuns la o înţelegere şi s-a anulat procesul. Nu a fost respectată înţelegerea şi am redeschis acţiune în instanţă. Aşa cum prevede legislaţia, i-am chemat la mediere, dar nu au venit. S-a terminat procesul şi s-a pus în aplicare hotărârea judecătorească. Nu s-a pus în aplicare imediat, am mai amânat-o trei săptămâni”, a afirmat Constantin Damaschin, directorul Municipal Locato Serv SA.

„Soţul meu are început de cancer. Are şi hepatită C şi, de la 14 ani, trăieşte fără un plămân. A muncit 15 ani ca zugav, dar, de când s-a îmbolnăvit, nu a mai putut lucra, iar datoriile s-au adunat”, spune Gabriela Acatrinei. Ea a muncit o singură dată cu contract de muncă, dar a demisionat în speranţa că va putea pleca în străinătate. Nu s-a întâmplat, iar Gabriela a rămas în ţară, însă fără locul de muncă de la care plecase. Nu s-a dus la Agenţia Locală pentru Ocuparea Forţei de Muncă, să fie luată în evidenţă, deşi declară că vrea să muncească. „Vreau un loc de muncă, nu se mai poate aşa. Am doi copii pe care trebuie să-i îngrijesc. De când problema cu evacuarea, Cosmin nici nu a vrut să mai meargă la şcoală. Îi este ruşine de tot ce întâmplă”, spune mama lui.

Cosmin recunoaşte cu greu că la şcoală au fost discuţii cu privire la situaţia lui familiară şi că, simţindu-se umilit, a preferat să nu mai dea ochii cu profesorii şi colegii. Ar vrea să plece la o altă şcoală, undeva unde să poată învăţa la geografie şi la biologie fără teama de a fi ridiculizat de cei din jur.

Părinţii lui se simt învinşi şi ştiu doar că nu vor să se despartă de copii. Fratele lui Cosmin are o formă de handicap şi ar putea fi internat într-un centru special, dar părinţii au refuzat asta. Au cerut ajutor social de la primărie. Reprezentanţii administraţiei locale le-au explicat care sunt paşii, ce trebuie pentru un dosar complet. Aceşti paşi nu au fost făcuţi. „Soţul meu are o amendă de plătit. Din cauza acelei amenzi, nu putem lua ajutor social şi nu avem bani să plătim amenda. Avem nevoie de sprijin”, se plânge Gabriela Acatrinei.

„Domnul primar a acordat acestei familii de mai multe ori ajutor de urgenţă. După evacuarea din camera de pe strada Anton Pann, soluţia propusă de noi a fost o cameră în strada Fabricii. Acolo există grupuri sanitare şi duşuri, iar copiii pot fi luaţi în evidenţa unei asociaţii pentru a avea parte de un program tip after-school”, a afirmat Constantin Cudalb, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipilui Roman.

Soluţiile oferite de administraţia locală nu au fost valorificate, deocamdată, de familia Acatrinei, care, timp de o săptămână, este găzduită de o rudă. Pentru Cosmin, situaţia aceasta este greu de înţeles. De Paşti, speră să aibă unde să pună capul, fără teama că a doua zi va fi aruncat în stradă.

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Romascan 7 ani ago

    HAI SA DONAM TOTI ROMASCANII SALARIUL PE LUNA APRILIE IN FRUNTE CU DOMN PRIMAR,SI SA FACEM UN GEST BUN ACUM DE PASTE SA LE LUAM CASE LA TOTI CHIRIASII DIN STRADA FABRICII,NU ESTE BINE?

  • platitor la stat 7 ani ago

    Oamenii care muncesc si platesc taxe , impozite ,chirie ,facturi nu beneficiaza de niciun ajutor ,daca ar fi intr-o situatie grea.Vad ca cei care nu invata,nu muncesc,fac numai mizerie si distrugeri ,cat si alte faradelegi beneficiaza de tot felul de ajutoare .Tot acestia sunt si foarte bolnavi ,au toate bolile ,toata prostia si toata lenea din lume.Ce vreti sa le mai faca primarul,daca chiar ei n-au facut nimic pentru viata lor??Mie nu mi-ar placea ca primarul sa se ocupe cu acesti oropsiti ai propiei inconstiente,atata timp cat Primaria are un serviciu de asistenta sociala .Iar inainte de a intinde mana la stat sa se intrebe ce a facut fiecare pentru acest stat si aceasta tara!!