Prima paginăSocial

Un caz de infecție cu virusul West Nile a fost confirmat în județul Neamț

Un caz de infecție cu virusul West Nile a fost confirmat în județul Neamț

Dimensiune text

 

 

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a informat vineri că, în data de 13 septembrie, s-a confirmat în județul Neamț un caz de meningoencefalită cu virus West Nile. Cazul s-a înregistrat la o persoană din Piatra Neamț, de 64 de ani, de sex feminin, pensionară, care a fost expusă înțepăturilor de țânțari în perioada 17-20 august. Pacienta a fost internată pentru 14 zile, între 30 august și 12 septembrie, în secția Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț și a fost externată în stare ameliorată.

Reprezentanții DSP Neamț precizează că între 23 august și 14 septembrie în municipiul reședință de județ a fost efectuată a doua etapă de dezinsecție din acest sezon. În municipiul Roman, autoritățile au dispus efectuarea celei de-a treia dezinsecții din acest an, cu pulverizare din avion, pentru ziua de luni, 17 septembrie.

„Reamintim populației că în cazul apariției febrei, durerii de cap, rigidității la nivelul gâtului, fotofobiei (pacientul e deranjat de lumină), senzației de greață și vărsături, lipsei poftei de mâncare, diareei, durerilor musculare și articulare apărute în cazul expunerii la înțepăturile de țânțari, să se prezinte de urgență la medic”, precizează specialiștii în sănătate publică.

Principalele măsuri care trebuie luate pentru a ne proteja de țânțari sunt: folosirea plaselor la uşi şi ferestre, folosirea aparatelor contra ţânţarilor, purtarea de bluze cu mânecă lungă şi pantaloni lungi, de culori deschise, folosirea substanţelor repelente (creme şi spray-uri) care ţin ţânţarii la distanţă şi care trebuie aplicate pe piele, cu excepţia zonei din jurul ochilor, evitarea plimbărilor în locurile cu multă vegetaţie şi umiditate (parcuri, păduri, ape stătătoare), în special seara, desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, îndepărtarea recipientele cu apă stătută şi a gunoiului menajer.

Situația la nivel național

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în sezonul 2018, în perioada 2 mai – 6 septembrie s-au înregistrat 196 cazuri de infecție cu virusul West Nile. S-au înregistrat 21 decese (7 decese în București, 4 în județul Iași, 2 în județul Olt, 2 în județul Constanta și câte 1 deces în județele Galați, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Suceava și Teleorman).

Cazurile s-au înregistrat la următoarele grupe de vârstă: 15-19 ani – 4 cazuri; 20-29 ani – 9; 30-39 ani – 9; 40-49 ani – 13; 50-59 ani – 29; 60-69 ani – 49; peste 70 ani – 83. Distribuția cazurilor confirmate pe genuri este următoarea: Masculin/Feminin = 1,7, iar raportul cazurilor pe medii de proveniența este Rural/Urban = 1,5.

În funcție de unitatea teritorială de expunere, cazurile au fost înregistrate în București (30) și în județele: Dolj (29), Olt (20), Iași (19), Teleorman (15), Constanța (8), Bacău (7), Brăila, (6), Galați (6), Satu Mare (6), Ilfov (5), Sibiu (5), Mureș (5), Mehedinți (5), Bihor (3), Dâmbovița (4), Călărași (3), Alba (2), Cluj (2), Giurgiu (2), Suceava (2), Tulcea (2), Bistrița-Năsăud (1), Botoșani (1), Buzău (1), Caraș-Severin (1), Covasna (1), Ialomița (1), Hunedoara (1), Prahova (1), Vâlcea (1) și Vrancea (1).

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0