Prima paginăEconomie

Un business de aproape 13 milioane de euro se extinde lângă Secuienii Noi

Un business de aproape 13 milioane de euro se extinde lângă Secuienii Noi

Dimensiune text

 

 

În mai puțin de un an de zile, aproape de DN 2 – E 85, lângă Secuienii Noi a fost ridicată cea mai modernă fabrică de pavele și alte produse din beton vibropresat a grupului Elis Pavaje. Investiția, de aproape 13 milioane de euro, a dus la crearea a zeci de locuri de muncă și a pornit producția în toamna anului trecut. Până la finalul lunii iunie a acestui an, fabrica Elis Pavaje de la Secuienii Noi se va îmbogăți și cu un show-room pentru prezentarea produselor grupului și va mai angaja alți 15-20 de lucrători.

Vasile și Emil Goța

Vasile și Emil Goța

Compania Elis Pavaje a fost înființată în 1991, în Petrești, județul Alba, de Elisiu Goța și este condusă acum de fiii săi, Emil Elisiu și Vasile Goța. Grupul a crescut, în 25 de ani, de la o producție de 6 mp/zi la aproape 10.000 mp/zi. Astfel, cererea pentru produsele Elis a impus deschiderea, anul trecut, a celei de-a treia unități de producție de pavele și produse prefabricate din beton, în județul Neamț, la Secuienii Noi, după cele de la Petrești, Alba, și Stoenești, Prahova. Din grup face parte și Elis Agregate, companie înființată în 2003, care furnizează din balastiera și cariera proprii materii prime de calitate certificată pentru producția Elis Pavaje, cât și pentru vânzare.

Romanul, un nod din punct de vedere economic

Lucrările la fabrica Elis Pavaje de lângă Roman au început la 15 decembrie 2016, iar în septembrie 2017 a demarat deja producția. „Când îți dorești și dacă vrei să se întâmple lucrurile, se întâmplă”, a afirmat Bogdan Băbușanu, directorul fabricii Elis Pavaje de la Secuienii Noi, după ce ne-a fost marți, 8 mai, gazdă pentru un tur al fabricii de lângă Roman, alături de directorul de marketing Bianka Dobre și de Ana Munteanu, specialist PR & Comunicare, din cadrul companiei Elis.

Zona de lângă Roman pentru deschiderea noii fabrici nu a fost aleasă întâmplător. „Am dorit să fim distribuiți unitar din punct de vedere geografic. De asemenea, am dorit o zonă în care să avem materia primă aproape, agregate și ciment, iar zona Romanului e un nod din punct de vedere economic – părere care este împărtășită, de exemplu, și de companii mari precum Kaufland sau Lidl -, de unde se poate ajunge foarte ușor în mai toate zonele Moldovei”, mai spune Bogdan Băbușanu.

Circa 130.000 de lei ar urma să ajungă anual în bugetul local al comunei Secuieni din taxele și impozitele locale plătite de Elis Pavaje, conform aprecierii făcute de directorul punctului de lucru al grupului de la Secuienii Noi.

Echipamente de ultimă generație

Pentru fabrica de la Secuienii Noi, utilajul de producție, de ultimă generație, a fost achiziționat de la un furnizor german, lider în producția de echipamente de producție prefabricate de beton. „Investiția va fi finalizată în curând în proporție de 100%, mă refer la partea de sistematizare, la parcul expozițional și la încă două utilaje”, afirmă Bogdan Băbușanu. Aici, linia automatizată integral produce acum peste 3.000 de mp/zi, dar are o capacitate de producție totală de circa 5.500 de mp/zi, și dispune de un sistem de monitorizare și control permanent al calității prefabricatelor.

Din fabrica Elis Pavaje de la Secuienii Noi ies pavele premium și standard, borduri, bolțari, rigole, dar și elemente de canalizare. Hala de producție, de 5.500 de metri pătrați, clădirea de birouri și spațiile logistice se întind pe o suprafață totală de 50.000 de metri pătrați. La Secuienii Noi se lucrează non-stop, în trei schimburi, șapte zile din șapte, cu pauze doar de sărbători și pentru reviziile din iarnă.

Fabrica, în care s-au investit aproape 13 milioane de euro, are cum 40 de angajați, din care 10-11 cu studii superioare. Se mai dorește angajarea a 15-20 lucrători, până la finalul lunii viitoare. Tot până la finalul lunii iunie se intenționează și deschiderea show-room-ului propriu de la Secuienii Noi, a cărui amenajare este în curs.

36 de milioane de euro, cifra de afaceri a Elis Pavaje pentru 2017

Cifra de afaceri a grupului, pe anul 2016, a fost de 182,4 milioane de lei. Elis Pavaje a încheiat anul 2017 cu o ușoară creștere a cifrei de afaceri și prognozează pentru 2018 o creștere cu 17%, mizând în special pe posibilitatea de a răspunde prompt cererilor din piață, în urma deschiderii noii capacități de producție din Secuienii Noi.

Producătorul a reușit anul trecut să depășească ușor vânzările anului 2016 și să își consolideze poziția de lider al pieței de pavele, borduri și alte produse din beton vibropresat din România. Valoarea cifrei de afaceri Elis Pavaje pentru 2017 a fost de 36 milioane de euro.

„Anul 2017 a fost pentru noi un an de dezvoltare, prin deschiderea noii unități de producție în Moldova și extinderea gamei pe produse premium. Anul trecut au fost lansate 16 produse cu destinații diferite: pavele, borduri și mic mobilier pentru grădină realizat din pavele. Vânzările companiei au fost susținute de sectorul privat, pe fondul scăderii volumului construcțiilor din sectorul public și al lucrărilor de infrastructură. În aceste condiții, ne bucurăm că deciziile de schimbare a strategiei de vânzări au dat roade”, afirmă directorul general Elis Pavaje, Emil Goța. „Pentru 2018 suntem optimiști că vom crește și în zona lucrărilor de anvergură din sectorul public, date fiind declarațiile recente ale autorităților centrale privind  continuarea lucrărilor de infrastructură”, a completat acesta.

Pentru acest an, bugetul de investiții al companiei se ridică la aproximativ 6 milioane de euro și va fi alocat pentru retehnologizarea unor linii de producție, acțiuni de marketing și investiții în formarea și dezvoltarea profesională a personalului companiei.

Unde ajung produsele și serviciile Elis

Compania oferă în prezent un sistem complet de produse şi servicii, acoperind toate etapele procesului de amenajare, de la producție, consultanță și proiectare, până la transport, montaj și întreținere pavaj. Produsele Elis sunt disponibile în reţelele de bricolaj, într-o reţea vastă de distribuitori, între care Dedeman, Hornbach și Arabesque, precum şi în show-room-urile proprii de la fabricile companiei.

Între proiectele realizate de Elis Pavaje se numără spațiile exterioare ale unor unități Kaufland, Lidl sau Carrefour, cele ale stadioanelor Cluj Arena, ale stadionului Petrolul Ploieşti și ale stadionului „Ion Oblemenco” din Craiova, pentru care serviciile de montaj au fost asigurate de echipe proprii Elis Pavaje, iar în plus compania a oferit servicii de amenajare a zonelor verzi: decopertare, nivelare, umplere cu pământ și pregătire pentru însămânțare.

De asemenea, anul trecut, Elis Pavaje a contribuit la amenajarea exterioară a celui mai nou teren de golf din România, Theodora Golf Club, construit în Teleac, județul Alba. Contractul, în valoare de 2.200.000 lei, a constat în furnizarea de pavele din beton vibropresat, precum și în servicii de montaj, pentru o suprafață de circa 18.500 de metri pătrați decopertată și amenajată cu produse Elis Pavaje.

Amenajare Elis Pavaje la Theodora Golf Club, în județul Alba

Amenajare Elis Pavaje la Theodora Golf Club, în județul Alba

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0