Tripla sărbătoare de 9 mai, acaparată de discursul preotului ce a oficiat slujba

HomeSocial

Tripla sărbătoare de 9 mai, acaparată de discursul preotului ce a oficiat slujba

 

 

În fiecare an, pe 9 mai, românii sărbătoresc trei evenimente importante pentru istoria neamului nostru: Ziua Europei, Ziua Independenței proclamată în 1877 și victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Cu acest prilej, autoritățile organizează, la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea, un ceremonial militar religios închinat celor care s-au jertfit pentru țară. Și în acest an, la Roman s-au strâns reprezentanții Armatei, cei ai administrației publice locale și elevi și profesori din școlile romașcane.

Față de alte evenimente similare, de data aceasta niciun parlamentar nu a mai fost prezent, la ultima sărbătoare, dedicată veteranilor, luând parte senatorul PSD Dan Manoliu. Și partidele au lipsit de la moment. În schimb, cea mai vizibilă prezență a fost cea a Bisericii Ortodoxe. După ce s-a ținut slujba de pomenire a celor plecați către Dumnezeu și de rugăciune pentru cei vii, preotul Ioan Bîrliba a ținut un discurs de peste zece minute, în care nu a uitat să-i pomenească nici pe „facebookiști”, astfel încât între ceremonialul de sărbătoare a depășit jumătate de oră. Un scurt discurs despre istorie și semnificația sărbătorilor de pe 9 mai a ținut colonelul inginer Petre Croitoru, comandantul Garnizoanei Roman, urmat de primarul Lucian Micu, care și-a încheiat cuvântul cu un preambul pentru Zilele municipiului Roman: „Cu gândul la sacrificiile înaintașilor noștri și cu privirea spre viitor, vă mulțumesc pentru omagiul pe care-l oferim împreună astăzi, aici, și vă mărturisesc că nu mi-aș dori să fiu altfel decât un bun român, un bun romașcan”.

Ca de fiecare dată, ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare, aplaudată cu respect de către cei prezenți.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0