HomeSocialEducatie

Trei zile de grevă japoneză în școli

Câteva mii de profesori din Neamț au protestat împotriva salariilor mici și a cadrului legislativ în care își desfășoară activitatea.   

 

Luni, 28 octombrie, dascălii din județul Neamț au intrat la clasă cu banderole albe pe mânecă pentru a atrage atenția guvernanților asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc. Profesorii vor fi și marți și miercuri în grevă japoneză. „Aproximativ 80% din cadrele didactice din județ au aderat la această mișcare de protest”, a spus președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă.

Sindicaliștii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educație, conform articolului 8 din Legea educației, și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public. De asemenea, sindicaliștii cer modificarea Legii Educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminârile existente în prezent și să ducă la creșterea calității actului de instrucție și educație și a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificâri care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar, precum și introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat. Sindicaliștii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1. „Aceasta este singura soluție pentru ca meseria de dascăl să devină și tinerii performanţi să fie atrași către cariera didactică”, susţine liderul Gabriel Ploscă.

Sindicaliştii mai cer depolitizarea învățământului, în sensul că, în dobândirea funcției de director al unității de învățământ, rolul determinant să revină colectivului unității și nu factorilor plitici și regândirea programelor școlare și a sistemului de învățământ, de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă.

Comentarii

WORDPRESS: 9
 • Andreea 9 ani ago

  Ar trebui „acesti dascali” sa se duca sa-si faca orele cu responsabilitate nu sa faca greva. In administratie publica locala, salariul este de doua ori mai mic si nimeni nu indrazneste sa intrerupa activitatea. Cu pregatirile cum ramane? Tot nu aveti bani!

  • Ricanustiasazicarauratuscaramurica 9 ani ago

   Oh, da cat tupeu pe cei din invatamant sa vrea salarii mai mari, decontarea navetei, bani pentru materiale didactice! Adica, un debutant, mucos abia iesit din facultate, care e nevoit sa faca naveta in vreo sapte scoli, indiferent de vreme, pe banii lui, ca doar consillie locale nu prea deconteaza naveta, care se hraneste cu biscuiti, covrigi si pufuleti si nu are timp sa ia masa normala in fiecare zi (pe motiv ca sta pe drumuri de dimineata pana seara) si care isi cara foile xeroxate cu el, ca material didactic, sa se trezeasca in ziua de salariu cu 500-600 de lei (adica vreo 800 minus naveta) si sa vrea mai multi bani, e chiar nesimtit!
   Iar toate astea, ca tot ii place romanului sa arunce cu noroi in profesia altuia, in comparatie cu functionarul public. Acesta isi petrece ziua in scaun, cu ceasca de cafea pe birou, delectandu-se cu noile barfe de la nora pt mama sau cine stie despre ce biance, jucand solitaire si nestiind sa raspunda la salutul omului de-i sta in fata biroului cu treaba. Ce simplu e sa minimalizezi treaba altuia!

  • să te fac „jigodie”, mă prinde legea, mai bine tac!

 • Cetăţean informat 9 ani ago

  ANDREEA sau cum te cheama,
  Deduc că nu ştii ce înseamnă grevă japoneză. Acest stil de grevă este preferat de cadrele didactice, tocmai pentru a nu „priva” elevii de ore.Cât priveşte salariul unui debutant, de 800 lei, în condiţiile în care nu i se decontează NAVETA, îşi multiplică materialele pentru ORE, din salariu, clar nu rămâne cu nimic. Şi ne mai miră faptul că mulţi renunţă să intre în acest SISTEM. Clar parlamentarii doresc îndobitocirea românilor.
  De asemenea, poate ai observat că parlamentarii tocmai şi-au mărit veniturile, dar pentru copii nu au putut mări alocaţiile.
  DUREROS, că la ştiri nu s-a prezentat faptul că parlamentarii au RESPINS propunerea de mărire a alocaţiei unui copil, de la 40 lei la 200 lei, pe motiv că nu sunt bani. Consider că BANI se găsesc în România, dar nu sunt gestionaţi corect.

 • Dragos 9 ani ago

  Daca tot vorbesti de cafea pe birou si alte lucruri eronate, te-as invita sa vezi cata munca inseamna administratia publica locala si cat stres pe aceeasi bani de care tu pomenesti ca ramai in mana dupa ce achiti naveta, insa la persoane care fac aceasta meserie de o viata de om si nu de debutanti.(persoane cu master si multiple cursuri de specializare). Este usor sa vorbesti pe dinafara ,domnule Ion a lui Rebreanu. Mai mult faceti cateva ore pe zi, in rest va plictisiti de vacante………..

  • vino la o dezbatere cu Moş Vasîle, aşa, să le cumpănim ca să ne dumirim odată: oul, sau găina?!

 • Cetăţean informat 9 ani ago

  PONT
  Faceţi o ştire cu ultima găselniţă a parlamentarilor- dorinţa acestora de a se introduce şcoala de vară…..Hm…
  În condiţiile în care există Şcoala Altfel, iar cele mai interesante activităţi se realizează cu ajutorul banilor, îndrăznesc să îi întreb pe aceşti parlamentari zăpăuci. Cine plăteşte şcoala de vară? Cine va plăti pentru xeroxarea de materiale necesare unor activităţi, pentru excursii, intrări la muzee?
  Şi o piesă de teatru, dacă doreşti să realizezi, ai nevoie de costume, decoruri.
  Dacă doreşti să îi duci la un film, pentru a viziona un film sau un documentar, cine plăteşte intrările, transportul?
  Şi în şcoală, dacă doreşti să vizionezi materiale, câte şcoli au dotările necesare, videoproiectoare performante?
  Dacă elevii din mediul rural, aflaţi la 30-40 km de un oraş, doresc să viziteze un muzeu, cine le alocă transportul?
  Hmmmm…….
  Aaaaaaaaaa………………….clar parlamentarii trăiesc pe altă planetă.

 • Zenovia 9 ani ago

  Dar ce ai domnule Rica cu omul daca bea si el o cafea??? O bea din banii dumitale? Cat despre Solitaire fii dumitale sigur ca nu se mai poate juca nici un Solitaire. Sunt de acord ca si in invatamant sunt salariile mici dar sunt si alte domenii cu salarii mult mai mici. Nu vreau sa intru in polemici dar va asigur ca sunt.