Prima paginăRural

Trei școli din comuna Bahna vor fi puse la pământ

Dimensiune text

Trei imobile din comuna Bahna, în care au funcționat unități școlare, vor fi dărâmate. Măsura este luată de primarul comunei Bahna și este justificată de gradul mare de degradare a școlilor din satele Țuscanii din Deal, Liliac și Urzici. Elevii din aceste sate fac naveta la cele două școli gimnaziale din comună.

 

 

Imobilele în care au funcționat școlile din satele Țuscanii din Deal, Liliac și Urzici sunt ridicate înainte de 1960. În aceste școli nu se mai învață de mulți ani. Sunt făcute din paiantă. Intemperiile și lipsa unor intervenții asupra lor au condus la o degradare rapidă a clădirilor. În interior plouă, grinzile au căzut și, ca urmare, nu există o altă soluție decât dărâmarea lor„, a spus Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.

Cele trei unități școlare și-au închis pe rând activitatea, datorită scăderii numărului de copii. Comasarea școlilor, proces inițiat de Ministerul Educației pentru a reduce cheltuielile din învățământ, a venit ca o mănușă în comuna Bahna. Elevii din cele trei sate au fost aduși la cele două școli gimnaziale din comună: Bahna și Izvoare. Ca urmare, clădirile au rămas în conservare, iar localnicii au văzut cum școlile din satele lor – care, altădată, erau pline de elevi, de la clasa I până la clasa a VIII-a – se alătură caselor abandonate de proprietarii trecuți la cele veșnice sau de tinerii plecați la muncă în străinătate.

În comună mai funcționează doar două școli, la Bahna și Izvoare, și patru grădinițe, în satele Bahna, Băhnișoara, Izvoare și Țuscanii din Vale.

Conducerea Școlii Bahna este îngrijorată pentru viitorul învățământului din comună. „În 5-6 ani, activitatea școlară de la Bahna și Izvoare se va restrânge într-un singur corp de școală„, previzionează profesorul Gheorghe Neghină, directorul Școlii Bahna.

Pentru alte două școli – Arămești și Broșteni -, închise din aceleași motive ca și celelalte trei, autoritățile locale nu au găsit destinații noi, dar nici fonduri pentru a le reabilita. Cum satele îmbătrânesc, câteva dintre școlile din comuna Bahna vor rămâne doar în documente și în memoria afectivă a foștilor elevi.

COMENTARII

WORDPRESS: 0