HomeEducatie

Trei olimpici de națională, la Colegiul Tehnic „Petru Poni”

Sabrina Maria Petrişor şi Paul Fernando Bogleş s-au calificat la faza naţională a olimpiadei de religie, cultul romano-catolic. Narcis Bogleş a ajuns în faza naţională a olimpiadei la discipline din aria curriculară „Tehnologii”, domeniul protecţia mediului.

Într-o perioadă în care ora de religie a stârnit controverse şi dezbateri în rândul adulţilor, privind rolul şi locul acestei discipline, elevii au fost cei care au liniştit furtuna din şcoli. În primul rând, prin numărul mare de cereri de participare la ora de religie, în al doilea rând prin rezultatele obţinute la faza judeţeană a olimpiadei de religie.

Elevii Sabrina Maria Petrişor (clasa a IX-a) şi Paul Fernando Bogleş (clasa a XII-a), de la Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman, s-au calificat la faza naţională a olimpiadei de religie, cultul romano-catolic.

Sabrina este originară din Nisiporeşti, comuna Boteşti. Este în clasa a IX-a, la profilul protecţia mediului. „Am participat la olimpiada de religie pentru că am vrut să-mi testez cunoştinţele. În pregătirea pentru olimpiadă, am studiat materialele puse la dispoziţie de doamna profesoară şi am beneficiat şi de sprijinul preoţilor din parohie”, a spus Sabrina.

Eleva spune că studiul religiei este util fiecărui adolescent, pentru a putea înfrunta crizele existenţiale, pentru a se confrunta cu propriile limite şi a le depăşi. Participarea ei la olimpiadă nu înseamnă că va alege o carieră umanistă. „Mi-aş dori să fac medicină, specializarea medicină legală. Mă atrage foarte mult studiul îndeaproape al corpului uman”, a spus eleva olimpică.

Dacă elevul nu are cunoştinţe religioase şi din şcoala generală, nu poate obţine performanţă, spune profesoara care i-a pregătit pe cei doi elevi. „Din materia de clasa a IX-a, elevii au avut de pregătit, pentru faza naţională, o parte din Vechiul Testament. Pentru a realiza un eseu, un text argumentativ, elevii trebuie să se documenteze, să aibă exerciţiu pe textele biblice”, a explicat profesoara de religie Mihaela Pîslaru.

Profesoara a mai avut elevi calificaţi şi premiaţi la olimpiada naţională de religie romano-catolică. Reuşita din acest an cântăreşte mai mult, în contextul disputei pe ora de religie. „Acest lucru arată că ceea ce facem este bine. Studiul religiei nu poate fi decât benefic pentru copii. Nu-i îndoctrinăm, nu facem studiu religios foarte aprofundat, dar câteva informaţii sunt necesare copiilor. Pentru că sunt şi părinte, m-am pus în postura celorlalţi părinţi şi am acţionat la fel cum aş dori să-i fie predată religia copilului meu. Îmbin teoria cu practica, pentru ca elevii să înţeleagă la ce îi ajută această disciplină şi care este scopul ei. Și, atunci, apar şi rezultatele dorite”, a spus profesoara.

Elevii sunt interesaţi, spune profesoara, de ceea ce se discută la oră. „Copiii vin cu întrebări, ridică diverse teme de discuţie, pe care le analizăm împreună. Sunt şi alte probleme pe care le avem în atenţie. Unii dintre copii duc lipsa afectivităţii, în principal cei cu părinţii plecaţi în străinătate. Discutăm foarte mult cu aceşti copii. Reuşim, într-o oarecare măsură, să-i ajutăm, dar numai prin dialog”, a spus profesoara Mihaela Pîslaru.

Și tot cadrul didactic ne spune care este cea mai importantă calitate a profesorului de religie: „Să ştie să fie părinte şi, atunci, va putea să fie şi un bun profesor”.

„Vrem să nu dezamăgim”

Narcis Bogleş, elev al aceluiaşi liceu, s-a calificat la faza naţională a olimpiadei la discipline din aria curriculară „Tehnologii” – domeniul protecţia mediului. Narcis este originar din Adjudeni, comuna Tămăşeni. Provine dintr-o familie cu patru copii, Narcis fiind mezinul familiei. Este elev în clasa a XI-a, la profilul protecţia mediului. „Pentru elevii care s-au pregătit, nu a fost greu la olimpiadă. Mi-a plăcut acest domeniu, pentru că este un profil de viitor. Rezultatul meu a adus multă bucurie familiei şi profesorilor mei”, a spus Narcis.

Elevul a obţinut premiul I la faza judeţeană, obţinând 95 de puncte (93 de puncte la proba orală şi 97 de puncte la proba practică). El a fost pregătit de profesoarele Maricica Niţă şi Loredana Lăpuşneanu. „Am experienţă în participarea la olimpiade. Pentru obţinerea acestor rezultate, noi lucrăm în echipă. Domeniul protecţia mediului are la bază cunoştinţe de chimie, matematică, fizică şi biologie. Narcis a participat, în anii trecuţi, şi la olimpiada de chimie, ceea ce ne arată că a acordat o atenţie deosebită acestor concursuri. În vacanţă, am venit zi de zi pentru a face pregătire cu elevii. Ei sunt atraşi de acest domeniu şi vor să-şi formeze abilităţi şi deprinderi care le vor folosi în viitor. Pe umerii noştri apasă o responsabilitate mare. Vrem să nu dezamăgim şi să ne întoarcem cu rezultate foarte bune de la naţională”, a spus profesoara Maricica Niţă.

Faza naţională a olimpiadei la discipline din aria curriculară „Tehnologii” va avea loc în luna aprilie, la Suceava.

FOTO: Profesoarele Maricica Niţă şi Mihaela Pîslaru, alături de Narcis Bogleş şi Sabrina Maria Petrişor

Comentarii

WORDPRESS: 0