Prima paginăSanatate

Tratamentul diabetului zaharat

Tratamentul diabetului zaharat

Dimensiune text

Dr. Irina Bianca Panainte, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, Arcadia

Diabetul zaharat reprezintă un sindrom complex care are ca principală caracteristică hiperglicemia cronică, creșterea nivelului glucozei în sânge peste limitele considerate normale, determinată de scăderea secreției de insulină și/sau de reducerea sensibilității la insulină.

Educația terapeutică este importantă. Scopul este acela de a ajuta persoana cu diabet să se adapteze cât mai bine la noua sa condiţie de viaţă şi de a împiedica apariţia complicaţiilor.

Pacienţii cu diabet zaharat tip 2 sunt în majoritate supraponderali sau obezi şi au, în general, un stil de viaţă nesănătos, care a contribuit, alături de alţi factori, la apariţia afecţiunii. Prin ameliorarea stilului de viaţă se urmăreşte atingerea şi menţinerea greutăţii corporale ideale, scăderea valorilor glicemice, normalizarea valorilor lipidelor serice şi a acidului uric (sau aducerea cât mai aproape de normal), menţinerea unor valori optime ale tensiunii arteriale, uneori în asociere cu medicaţia specifică. Se indică renunţarea la fumat şi la consumul de alcool și monitorizarea aportului de carbohidraţi. Exerciţiul fizic se introduce treptat. În absenţa contraindicaţiilor persoanele cu diabet zaharat tip 2 trebuie încurajate să practice antrenamente de rezistenţă de trei ori pe săptămână.

Obiectivul tratamentului antihiperglicemiant este atingerea și menținerea țintelor glicemice în condiții de siguranță. Pacientul necesită monitorizare periodică, eficienţa schemei terapeutice fiind apreciată pe baza glicemiei bazale şi postprandiale și cu ajutorul HbA1c.

Citește și:   80 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț, 4.441 la nivel național

Tratamentul diabetului zaharat tip 1 este reprezentat de insulinoterapie, prin doze injectabile multiple sau perfuzie subcutanată de insulină. Este necesară corelarea dozei de insulină prandială cu aportul de carbohidrați, glicemia preprandială și activitatea fizică anticipată.

Diabetul zaharat tip 2 este caracterizat prin insuficienţa beta-celulară progresivă, rezistenţă la insulină și creșterea productiei hepatice de glucoză.

Alături de optimizarea stilului de viață există multiple clase terapeutice. Insulinoterapia poate fi iniţiată la pacientul cu diabet zaharat tip 2 încă din momentul diagnosticului în următoarele condiţii: pacienți cu scădere ponderală sau alte semne sau simptome de hiperglicemie severă, sarcină şi lactaţie, intervenţii chirurgicale, infecţii severe, infarct miocardic, accident vascular cerebral, afecţiuni hepatice şi renale într-o fază evolutivă avansată. Tratamentul este unul progresiv, vizând țintele glicemice cu rezultate optime ale HbA1c.

Schemele terapeutice iniţiate vor fi menţinute doar dacă au condus la atingerea ţintelor terapeutice. În caz contrar, se recomandă asocieri medicamentoase şi se trece la o treaptă superioară de tratament.

Pentru un diagnostic corect și un tratament individualizat, recomandăm prezentarea la medicul specialist. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0