Prima paginăSlide news

Tratamentul chirurgical al testiculului necoborât

Tratamentul chirurgical al testiculului necoborât

Dimensiune text

Dr. Adnana Dina Jaramani Toma, medic specialist Chirurgie Pediatrică, Arcadia

În viaţa intrauterină, la fătul de sex masculin testiculele se formează în abdomenul acestuia şi, până la naştere, ar trebui să coboare în scrot, acea „punguţă” de la baza penisului.

Există, însă, factori care pot să afecteze descinderea normală şi dezvoltarea testiculului, cum ar fi:

  • anatomia anormală;

  • sănătatea mamei în timpul sarcinii;

  • probleme hormonale – orice deficit hormonal influenţează negativ aceste etape;

  • influenţa mediului înconjurător.

Afecţiunea este congenitală și poate fi uni- sau bilaterală.

Diagnosticul este în primul rând clinic. Încă de la naştere atât medicul, cât şi părinţii constată absenţa din scrot a unuia sau, mai rar, a ambilor testicule. Afecţiunea nu este dureroasă şi nu are alte manifestări clinice.

În cazurile în care testiculul necoborât nu poate fi palpat, se recomandă efectuarea unei ecografii. Dacă testiculul nu poate fi pus în evidenţă ecografic, va trebui căutat cu ajutorul unei laparoscopii exploratorii, sau, mai rar, al unui RMN/CT.

Testiculul necoborât trebuie tratat cât mai devreme, deoarece pe termen lung există o serie de complicaţii:

  • afectarea spermatogenezei – cu risc crescut de infertilitate;

  • risc crescut de cancer testicular – riscul creşte mai ales după pubertate;

  • testiculul care nu coboară în scrot este mai expus traumelor şi torsiunii testiculare;

  • modifică percepţia propriului corp, mai ales spre adolescenţă, cu apariţia unor complexe.

În cazul în care copilul nu are coborâte testiculele până la vârsta de 6 luni, e puţin probabil să mai coboare după această vârstă, şi în acest caz trebuie examinat de către medic, care va sugera tratamentul adecvat. Tratamentul este întotdeauna chirurgical. Intervenţia prin care chirurgul pediatru va muta testiculul necoborât în scrot, adică în poziţia lui anatomică firească, poartă numele de orhidopexie. Aceasta poate fi făcută clasic sau laparoscopic, în funcţie de localizarea testiculului. Dacă este prezentă o hernie inghinală de însoţire, se va opera în acelaşi timp.

În concluzie, copilul la care nu se vede şi nu se palpează unul sau ambele testicule în scrot trebuie consultat de un chirurg pediatru pentru a stabili necesitatea şi tipul intervenţiei chirurgicale. Coborârea spontană a testiculului se produce de regulă în primele 3 – 6 luni. După această perioadă scad mult şansele, astfel încât se recomandă intervenţie chirurgicală pentru a scădea riscurile de infertilitate, cancer, precum şi afectare psihologică. Intervenția se realizează în siguranță la Spitalul Arcadia. Intervenţia este una frecventă, cu durată şi riscuri minime, cu o recuperare uşoară, deci care nu ar trebui să sperie pacienţii şi părinţii.

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0