HomeSocialSanatate

Tratamentele ortodontice, cea mai bună soluţie pentru un zâmbet perfect

Aparatele dentare nu mai sunt de mult un motiv de jenă. Ele sunt indicate încă din copilărie persoanelor care au anumite probleme cu dantura şi doresc alinierea şi îndreptarea dinţilor, pentru a avea un zâmbet frumos. Ortodonția va putea fi aplicată, de la 1 noiembrie, la clinicii StomClass din Roman.

Factorul estetic a influenţat dintotdeauna, într-o măsură mai mare sau mai mică, deciziile oamenilor. Odată cu evolutia societăţii, suntem din ce în ce mai mult influenţaţi de acest aspect (la serviciu, în viaţa personală). Este binecunoscut faptul că ochii şi gura sunt primele elemente pe care le observăm atunci când cunoaştem o persoană. Dantura poate dezvălui multe lucruri despre personalitatea acesteia, însă dinții nu cresc la toată lumea la fel, de aceea unele persoane au dinți depărtați, iar altele îi au înghesuiți, încălecați și strâmbi. În secolul XXI, tot mai mulţi pacienţi sunt interesaţi de îmbunătăţirea aspectului zâmbetului, de îndreptarea şi alinierea dinţilor, pentru obţinerea unei estetici cât mai aproape de perfecţiune. Tratamentele ortodontice rezolvă exact aceste probleme, pentru ca dinții să se alinieze corect, zâmbetul să fie perfect, iar mușcătura fără dureri sau alte disconforturi.

Ortodonţia este specialitatea din medicină care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul malocluziilor – alinierea şi îndreptarea dinţilor, dar mai ales încadrarea armonioasă a acestora pe bazele osoase.

„În afară de prejudiciul adus esteticii, care este rapid observat de către pacient, malocluziile dentare determină apariţia unor afecţiuni parodontale, explicate prin suprasolicitarea sau absenţa solicitărilor pe anumite grupuri de dinţi. De exemplu, dacă pacientul nu muşcă pe anumiţi dinţi, aceştia vor fi privaţi de stimulările fiziologice din timpul masticaţiei, ceea ce duce, în timp, la acumularea de placă bacteriană şi tartru, urmate de carii, inflamaţie gingivală şi afecţiuni parodontale profunde. De asemenea, prin lipsa contactelor dintre dinţii antagonişti, eficienţa masticaţiei este diminuată, iar din această cauză ne putem confrunta, în timp, cu afecţiuni digestive”, a precizat medicul stomatolog Ciprian Meriuţă, din cadrul clinicii StomClass Roman.

Dinţii aflaţi în poziţii înghesuite din cauza lipsei spaţiului se confruntă cu o acumulare masivă de placă bacteriană, ceea ce duce la formarea de carii simple sau mai grave, care pot duce de multe ori extirparea nervului.

Din fericire, atât factorul estetic, cât şi factorii funcţionali enumeraţi mai sus, pot fi îmbunătăţiţi prin intermediul aparatelor ortodontice.

Îndreptarea dinţilor este recomandată în copilărie

Este indicat ca instituirea tratamentului ortodontic să se realizeze cât mai aproape de perioada copilăriei, atunci când osul, nefiind încă maturat, permite cu mai multă uşurinţă modelarea dinţilor.

„Ce trebuie să ştie pacienţii este că ortodonţia corectează foarte bine estetica facială. În ultimul timp, tratamentele ortodontice au devenit foarte căutate în stomatologie, iar oamenii sunt interesaţi de acest domeniu. Tocmai de aceea noi, medicii de la clinica StomClass, fiindcă am avut pacienţi care s-au interesat de un astfel de tratament, dar pe care am fost nevoiţi să îi redirecţionăm spre alţi medici, specializaţi pe această arie, am decis să contactăm un medic specialist în ortodonţie, care să vină câte o zi pe săptămână şi să acorde numai astfel de tratamente. Este vorba despre un foarte bun specialist de la Iaşi, care a terminat rezidenţiatul în ortodonţie, şi care va ajuta la diversificarea tratamentelor aplicate aici, începând cu data de 1 noiembrie”, spune medicul Ciprian Meriuţă.

Ortodonţia este o ştiinţă care implică foarte multă cunoștințe de fizică și stomatologie. Practic, printr-un aşa numit aparat dentar, se reglează presiunea care se exercită pe dinţi. Procedeul constă în montarea efectivă a unor brackets (suporturi) pe fiecare dinte în parte, şi cu ajutorul unei sârme acestea se unesc, după care se activează.

Tratamentele ortodontice dau rezultate excelente atât la copii, cât și la adulți, chiar dacă multe persoane mature încă nu au curaj să apeleze la aceste tratamente care le-ar putea oferi o dantură aliniată, apropiată de perfecțiune.

Fie că are 21 de ani, fie că are 50 de ani, o persoană poate beneficia de un tratament ortodontic, ce-i drept în anumite proceduri mai complicate decât dacă ar fi fost realizat în copilărie. Există câteva indicii care dezvăluie unui adult faptul că are nevoie de un tratament ortodontic: dinții frontali inferiori sunt ieșiți în fața celor superiori; dinții superiori sunt ieșiți mult în fața celor inferiori; dinții superiori nu se potrivesc în față peste cei inferiori; dinții sunt distanțați sau sunt îngrămădiți și nu au loc pe arcada dentară. Aceste anormalități nu țin doar de estetică, ci pot cauza și alte probleme dentare, cum ar fi carierea dinților, eroziunea smalțului și pierderea de os, de aceea apelarea la tratamentele ortodontice nu este un moft, ci o necesitate, atât pentru confortul estetic, cât și pentru sănătate.

Tratamente între 800 şi 3000 de lei

Tratamentele ortodontice pot fi mobile sau fixe. Cele  mobile se aplică, în special, în cazul copiilor mici şi arată ca o proteză pe care o pune un pacient în vârstă, numai că are incluse şi o serie de sârmuliţe care aşează dinţii în poziţia corectă.

Aceste tratamente au preţurile în funcţie de anomalia dentară pe care o are pacientul. Cu cât anomalia este mai mare, cu atât preţul creşte, şi poate ajunge de la 800 de lei, până la 3000 de lei.

Dacă un tratament mobil se aplică atât timp cât este necesar, până se îndreaptă dinţii copilului, tratamentele fixe durează, în medie, aproximativ doi ani.

„Chiar dacă trebuie purtate mai mult timp, aceste tratamente nu dor. Există o perioadă de adaptare, pentru că este introdus un corp străin în gură, dar nu jenează deloc. În zilele acestea, tratamentele ortodontice sunt uzuale, iar lumea nu se mai fereşte de ele”, spune medicul Ciprian Meriuţă.

Dacă nu se intervine la timp, există şi riscul ca problema să devină iremediabilă şi numai prin chirurgie stomatologică să mai poată fi îndreptată. „Am avut o pacientă, mai în vârstă, care a venit la cabinet cu o anomalie a dinţilor, în sensul că nu avea contact pe dinţii din faţă. Avea un retrognatism mandibular (o deficienţă osoasă) foarte pronunţat. Mandibula era mai în spate decât este normal, pentru că nu s-a dezvoltat corespunzător în perioada de creştere. Pacienta muşca cu dinţii de jos în cerul gurii. Dinţii din faţă, partea de sus, au crescut prea lungi, fiindcă nu a existat contact pe ei. O astfel de problemă s-ar fi putut trata în copilărie, dar acum, la vârsta ei, nu prea se mai poate face nimic. Un astfel de caz se mai rezolvă doar chirurgical”, explică medicul stomatolog.

Mediciistomatologi folosesc tehnologii moderne, care permit scurtarea timpului de purtare a unui aparat (atât la adulţi, cât şi la copii) şi, mai ales, oferă posibilitatea tratamentului prin aparate fizionomice (cu brackets albi, din ceramică, sau transparenţi, din safir). În plus, se pot realiza aparate ortodontice poziţionate pe partea internă a dinţilor (dinspre limbă), astfel încât nu vor fi observate.

Comentarii

WORDPRESS: 0