HomeEducatie

Tradiții și meserii vechi, reînviate la „Danubiana”

Născuți în epoca chinezăriilor și a fast-food-ului, elevii de la Colegiul Tehnic „Danubiana” au șansa de a recupera tradițiile și vechile meserii participînd la întîlnirile care au loc în fiecare lună la cercul „Meserii tradiționale românești”, aflat acum în cel de-al doilea an de activitate.

 

 

Ședințele cercului sînt reeditări ale șezătorilor, la care elevii vin îmbrăcați în costume populare și țes, brodează, cos de mînă, fac alivenci, plăcinte sau pîine cu cartofi. „Am vrut să-i ajutăm pe copii să se apropie de tradiții, să știe și ei cum se fac sarmalele sau alivencile, să știe care era un meniu tradițional de Crăciun – care nu era nici pe departe cu salată «boeuf», așa cum se face astăzi în toată casa – să știe care este semnificația «turtelor de Crăciun» și cum se fac acestea și să știe că plăcintele nu s-au făcut întotdeauna cu foi congelate cumpărate de la alimentară„, a spus inginer Simona Aldea, de la catedra de industrie alimentară, coordonatorul cercului.

Pe lîngă activitățile practice, elevii participă și la dezbateri pe teme legate de cultivarea tradițiilor și a meșteșugurilor tradiționale, dar și la discuții pe marginea unor filme care au drept subiect tradițiile și păstrarea acestora.
Există mare interes din partea copiilor pentru aceste lucruri. Sînt atenți, fac comparații între ceea ce au văzut acasă, la prieteni, la bunici și ceea ce discutăm și ce facem noi la întîlniri. Chiar dacă o mică parte din ceea ce facem noi va fi dus mai departe, înseamnă că nu am muncit degeaba„, a spus Simona Aldea.

Comentarii

WORDPRESS: 0