Prima paginăActualitateRoman

Tot mai mulți romaşcani au căzut victime tâlharilor

Dimensiune text

Numărul tâlhăriilor a fost de două ori mai mare în 2014 faţă de anul 2013. Anul trecut a crescut şi numărul lovirilor şi violenţelor. A scăzut numărul furturilor. Statistica spune că şi poliţiştii au fost mai atenţi. 

Numărul tâlhăriilor sesizate poliţiştilor a fost dublu în 2014, faţă de anul 2013. Aşa reiese din bilanţul de activitate pentru 2014, realizat de reprezentanţii Poliţiei municipiului Roman. Pe tot parcursul anului trecut, au fost sesizate 2.912 fapte de natură penală. Cea mai gravă faptă care a avut loc anul trecut a fost crima de pe strada Anton Pann, dar cele mai numeroase infracţiuni au fost cele contra patrimonului : 1.884. Din infracţiunile contra patrimoniului se remarcă furturile: 1.287 de fapte. Numărul este în scădere faţă de anul 2013 (mai puţin cu 91 de fapte), acelaşi trend fiind înregistrat şi în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale (zece fapte, mai puţin cu şase decât în 2013) şi al înşelăciunilor (77 de fapte sesizate, cu cinci mai puţin decât în 2013). În schimb, a crescut numărul infracţiunilor de lovire sau alte violenţe. În 2014, au fost înregistrate 361 de fapte, cu 201 mai multe decât în 2013. Tâlhăriile au cunoscut o creştere spectaculoasă, fiind înregistrate 95 de cazuri în 2014, cu 58 mai multe decât în anul precedent.

„Numărul de infracţiuni stradale a cunoscut o uşoară scădere, în 2014 fiind sesizate 275 de fapte, cu 23 mai puţine decât în 2013. În 24 de situaţii, autorii infracţiunilor au fost prinşi în flagrant. În 21 din cele 24 de cazuri, cei care i-au prins pe autori au fost poliţişti de la Ordine Publică. Alte 251 de dosare au fost înregistrate cu autor necunoscut. O îmbunătăţire se observă la numărul de infracţiuni cu autor necunoscut sesizate în zone acoperite cu patrule. În 2014 s-au înregistrat 74 de cazuri de acest tip, iar în 2013 au fost peste 100 de astfel de situaţii”, a afirmat comisarul-şef Dragoş Bălău (foto), şeful Poliţiei municipiului Roman.

Dintre infracţiunile stradale, cele mai multe au fost furturi. Sunt 209 cazuri înregistrate, mai puţine cu 61 decât în 2013. Restul sunt tâlhării, iar numărul acestora este cu mult mai mare decât în 2013. Tot poliţiştii de la ordine publică au dat, anul trecut, 3.386 de sancţiuni contravenţionale.

Anul trecut, în oraş au fost 4.427 de patrule, fie doar ale poliţiştilor, fie în colaborare cu jandarmii – peste 1.000 de patrule – sau cu poliţiştii locali – peste 200 de patrule. Au fost 1.358 de intervenţii rapide – anunţate prin alt mod decât prin numărul de urgenţă 112 – şi 833 de acţiuni cu efective lărgite. Pe străzile din oraş au fost găsiţi, anul trecut, 77 de minori fără supraveghere şi au fost aplanate peste 300 de stări conflictuale.

Nici poliţiştii de proximitate nu au avut parte de lipsă de activitate în 2014. Aceştia au soluţionat peste 400 de petiţii, au aplanat stări conflictualte în aproape 300 de cazuri şi au rezolvat aproape 600 de situaţii cu autor cunoscut. De asemenea, au fost trimise peste 100 de sesizări către alte instituţii, cum ar fi Primăria sau Direcţia pentru Protecţia Copilului.

O altă problemă căreia poliţiştii au încercat să-i limiteze efectele este delicvenţa juvenilă. În şapte acţiuni desfăşurate în primele ore ale dimineţii prin barurile din oraş, oamenii legii au găsit 292 de elevi care, în loc să fie la ore, „învăţau” în bar. De fiecare dată au fost anunţate conducerile unităţilor de învăţământ şi părinţii sau tutorii legali ai copiilor despre isprăvile tinerilor. Tot din cauza lor au primit amendă şi 18 barmani, care le-au dat băuturi alcoolice elevilor. Acestea nu sunt singurele acţiuni de prevenire a delicvenţei juvenile, dar au fost cele cu impact major şi imediat asupra celor vizaţi. „Absenteismul, dar şi alte abateri comise de elevi, au mai multe cauze. Printre acestea ar fi lipsa pazei şi a controlului în şcoli, lipsa camerelor de luat vederi în curţile interioare sau pe holurile unităţilor de învăţământ, carenţe în educaţie, uşurinţa cu care părinţii sau cadrele didactice privesc fenomenul, dar şi violenţa domestică pe care tinerii o văd la adulţi”, a precizat comisarul-şef Dragoş Bălău.

Dintre cazurile cele mai dificile rezolvate de poliţiştii romaşcani se remarcă mai multe tâlhării în care prejudiciul a fost recuperat în totalitate, dar şi cazul în care, pornind de la o informaţie neoficială, a fost întocmit un dosar penal pe numele a patru tineri care au violat o tânără ce furase o sumă de bani dintr-un bar. Cazul a fost finalizat cu trimiterea în judecată a celor patru tineri, iar instanţa de fond le-a dat condamnări cu executare.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • cetatean 7 ani

    Mai, oameni buni! Se fura ca in codru, ziua mare, to in fata la Profi! Ce naiba bre!!!! bNu se poate face nimic? Dar bataia nu e buna??? Daca facem o mibilizare generala pe facebook, in presa, la televiziune…sa ne aparam copiii si parintii!!!Domnule Balau, dar legea va permite sa trimiteti patrule? ca stau pititi dupa copaci sa dea amenzi la trecatorii neglijenti, si tigancile fura de rup!!!! in Centrul orasului!!!! Ziua mare!!!!

  • ggg 7 ani

    Subscriu celor spuse de cetatean: politia locala are mare grija ca pietonii sa traverseze corect in timp ce sunt buzunariti cu talent de tigani

  • Lidia 7 ani

    Vor sa faca scoala de corectie pt a ajuta la crestera nivelulului de infractionalitate!