HomeSocialSanatate

Tot mai mulţi bolnavi sunt lăsaţi să moară în spital

Conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman doreşte înfiinţarea unei secţii de îngrijiri paliative, pentru bolnavii aflaţi în faze terminale ale bolilor.

În ultima perioadă, tot mai multe persoane care se află într-o stare terminală a unei boli sunt aduse de către familie la spital, astfel încât creşte indicele de mortalitate a unităţii medicale. Din această cauză, conducerea Spitalului Municipal de Urgenţă Roman îşi doreşte înfiinţarea unei secţii de îngrijiri paliative. „Ne-am gândit să înfiinţăm o secţie de îngrijiri paliative, pentru că, în zona Romanului şi nu numai, există din ce în ce mai mulţi pacienţi în faze terminale, care sunt refuzaţi a fi îngrijiţi de către familii şi sunt aduşi la spital. Pentru că există această breşă în cadrul asigurărilor şi a fondurilor care sunt oferite pentru acest tip de îngrijiri, fiindcă există şi persoane specializate, atât medici, cât şi asistenţi, care au competenţe de îngrijiri paliative, cred că ar fi în folosul pacienţilor din zona noastră înfiinţarea unei astfel de secţii. Se va adresa nu numai pacienţilor terminali oncologici, ci şi celor cu sechele neurologice – în fapt, tuturor bolnavilor în fază terminală. Cred că mortalitatea în spital a crescut foarte mult la Roman şi din aceste cauze. Altădată, pacientul terminal era externat familiei, iar decesul avea loc acasă şi certificatul de deces era eliberat de către medicul de familie. Astăzi, aparţinătorii decid să aducă aceşti bolnavi la spital, chiar dacă noi, din punct de vedere medical, nu îi mai putem ajuta cu nimic în asemenea faze. Sunt familii care nu îşi pot permite să efectueze aceste îngrijiri paliative şi de aceea ne-am gândit că ar fi bine să o facă instituţia noastră”, a declarat medicul Cătălina Pălăncianu, directorul general al spitalului.

Potrivit medicilor de la spital, familiile nu vor să înţeleagă că, la un anumit moment, medicina trebuie „să ridice din umeri”, pentru că nu mai sunt soluţii medicale pentru tratarea unei afecţiuni în fază foarte gravă. În plus, aducerea bolnavului în ultimul moment la spital presupune o serie de cheltuieli. „Administrarea de glucoză cu vitamine nu îi mai îmbunătăţeşte calitatea vieţii. Este o cheltuială care nu ajută la nimic, pentru că decesul tot vine. Este un minus pentru noi şi din punct de vedere al fondurilor şi al indicatorilor care ne situează ca fiind mai performanţi sau mai puţin performanţi. Dacă un necunoscător vede că la un spital se moare atât de mult, asta poate să însemne că medicii de acolo nu sunt atât de buni”, susţine medicul Cătălina Pălăncianu.

Comentarii

WORDPRESS: 0