HomeSocialEducatie

Topul liceelor nemțene, văzut de elevii de clasa a VIII-a

Centrul Judeţean de Resurse Educaţionale a realizat un studiu referitor la opţiunile pe care le au elevii de clasa a VIII-a pentru continuarea studiilor. Liceele tehnologice şi teoretice sunt pe un trend ascendent, în defavoarea celor vocaţionale. Cele mai multe opţiuni le-a cules Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.

Dacă admiterea la liceu ar avea loc mâine, cea mai mare parte a elevilor aflaţi acum în clasa a VIIII-a ar alege un liceu tehnologic, preferat la această categorie fiind domeniul serviciilor. Filiera teoretică rămâne în continuare în atenţia elevilor, preferată fiind specializarea matematică – informatică. Pe un trend uşor descrescător, în comparaţie cu anii trecuţi, se află liceele vocaţionale, la această categorie opţiunile fiind dominate de specializările oferite de liceele cu program sportiv. Concluziile aparţin specialiştilor din cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Neamţ, care, la sfârşitul lunii decembrie, au făcut un studiu referitor la opţiunile elevilor de clasa a VIII-a din judeţ pentru continuarea studiilor.

Cei din rural cu tehnica, cei din urban cu teoria

Studiul a fost realizat pe un eşantion format din 5.007 elevi de clasa a VIII-a din judeţ, 4.792 dintre aceştia exprimându-şi opţiunea de continuare a studiilor. 215 elevi s-au arătat, deocamdată, indecişi. În procente, 46% dintre elevii din ultimul an de gimnaziu s-au arătat interesaţi de liceele tehnologice, 42% preferă liceele teoretice, iar 12% dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu sunt interesaţi de liceele vocaţionale.

Filiera tehnologică reprezintă o opţiune în special pentru elevii rezidenţi în mediul rural, 58,18% dintre elevii de la ţară fiind interesaţi de o specializare a liceelor tehnologice, în timp ce 62% dintre elevii de la oraş sunt interesaţi de a contiua studiile pe filiera teoretică. Cea mai atractivă specializare a filierei teoretice o reprezintă, în continuare, matematica – informatica, spre care se îndreaptă 39,35% dintre opţiunile pentru domeniul real. Pentru domeniul uman, preferată rămâne specializarea ştiinţe sociale. Jumătate diintre elevii care aleg un liceu vocaţional se îndreaptă spre liceele cu program sportiv. Cu 21% dintre opţiunile pentru liceele vocaţionale este creditat profilul pedagogic, în timp ce doar 11% dintre cei interesaţi de un liceu vocaţional aleg profilul teologic. Dintre cei 1.521 de elevi care s-au îndreptat spre liceele tehnologice, 682 de elevi, reprezentând 45%, au ales profilul servicii, iar 611, respectiv 40%, au ales profilul tehnic. Diferenţa este acoperită de elevii interesaţi de profilul resurse naturale şi protecţia mediului.

Pentru învăţământul profesional au optat doar 613 elevi, în proporţie covârşitoare din mediul rural. Se observă o preferinţă a acestora pentru calificarea mecanic auto, confecţioner produse textile şi brutar – patiser – preparator produse făinoase.

Ca factor motivant principal privind avantajele absolvirii unui liceu, cei mai mulţi dintre elevi au indicat şansa pe care le-o dă absolvirea liceului pentru continuarea studiilor cu studii universitare.

Topul liceelor preferate de elevii de clasa a VIII-a

Chiar dacă până la completarea fişelor cu opţiuni mai sunt şase luni, în care interesul elevilor pentru un liceu sau altul poate suferi schimbări, studiul poate oferi o imagine asupra concurenţei preconizate la admiterea la liceu. Pe baza opţiunilor elevilor, a fost realizat un top al liceelor nemţene, pe filiere. La filiera teoretică, cele mai multe opţiuni se îndreaptă spre Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, cu 357 de opţiuni, urmat de Colegiul Naţional „Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamţ şi Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” din Piatra Neamţ. La filiera tehnologică, clasamentul este condus de Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Tîrgu Neamţ, urmat de Liceul Tehnologic Economic Administratv din Piatra Neamţ, Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman şi, la o distanţă de aproape 100 de opţiuni, de Colegiul Tehnic „Petru Poni” din Roman. La liceele vocaţionale, pe primele locuri ale clasamentului se află Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, urmat de Liceul cu Program Sportiv din Roman şi Liceul de Artă „Victor Brauner” din Piatra Neamţ.

Clasamentul prezintă câteva modificări faţă de cel din anul şcolar trecut. Colegiul „Ștefan cel Mare” din Tîrgu Neamţ a făcut rocada cu Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş”, la filiera teoretică. Pe filiera tehnologică s-au inversat ocupanţii primelor două locuri. Din top a fost eliminat Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, locul său fiind ocupat, în acest an, de Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamţ.

Comentarii

WORDPRESS: 0