Prima paginăSocial

Topul bogăției. Nemțenii punctează și în 2018 în Top 300 Capital

Topul bogăției. Nemțenii punctează și în 2018 în Top 300 Capital

Dimensiune text

 

 

Tradiționalul Top 300 al celor mai bogați români, publicat miercuri, 28 noiembrie, de revista Capital, realizat pe baza statisticilor de la finele anului trecut, include mai mulți nemțeni cu averi impresionante, companiile acestora raportând creșteri ale cifrei de afaceri pentru anul anterior.

Averea totală a celor mai bogați 300 de români a crescut în topul din acest an cu 6,4%, ajungând la 24,52 de miliarde de euro. Regiunea Nord-Est a țării are 26 de oameni de afaceri în Top 300 (cu trei mai puțini decât în anul anterior), cu o avere totală de 3,42 miliarde de euro (cu 590 de milioane de euro mai mare decât la ediția precedentă a topului). Județul Neamț are cinci reprezentanți în Top 300, cu unul mai puțin decât la ediția trecută – Sorin Ovidiu Vântu.

Și în acest an, Topul 300 al celor mai bogați români este condus de Ion Țiriac (1,9 – 2 miliarde de euro), urmat de frații Dragoș și Adrian Pavel, proprietarii Dedeman (1,7 – 1,8 miliarde de euro) și Zoltán Teszári, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni al grupului RCS&RDS (600 – 620 de milioane de euro).

Dan Ostahie, locul 22

În Top 300, pe poziţia 22 se află nemţeanul Dan Ostahie (urcare de cinci locuri față de anul anterior), managerul companiei Altex, cu o avere estimată între 190 şi 200 milioane de euro, în creștere cu 40 de milioane de euro față de anul trecut. Compania controlată de Dan Ostahie a raportat pentru 2017 afaceri de peste 718 milioane de euro, un plus de 20% față de 2016, și un profit de peste 10 milioane de euro, în creștere cu 22% față de anul anterior. Conform Capital, Dan Ostahie are în plan în continuare extinderea rețelei de magazine și dezvoltare unor noi servicii asociate retail-ului: curierat, dezvoltarea zonei de service și chiar alternative de finanțare pentru clienți.

Ștefan Vuza, locul 31

Al doilea nemţean în această ediție a Topului 300 este Ştefan Vuza, cu o avere între 140 şi 158 de milioane de euro (în creștere cu 5 – 12 milioane de euro față de anul trecut, când ocupa locul 33), din industrie, turism și imobiliare. Plecat din Piatra Neamţ, Ştefan Vuza îşi conduce afacerile din Cluj. Din Grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), pe care l-a fondat cu 20 de ani în urmă, fac parte societăți precum Chimcomplex Borzești, Iașitex Iași, Sinterom Cluj-Napoca, Uzuc Ploiești, Caromet Caransebeș și altele. Pentru Ștefan Vuza, anul acesta a fost dedicat încheierii tranzacției internaționale de preluare a activelor Oltchim. În prima jumătate a anului, Chimcomplex a avut rezultate foarte bune, cu o creștere de peste 10% cifrei de afaceri. Conform Capital, Vuza anunță investiții majore în Chimcomplex, de 117 milioane de euro în următorii trei ani și de 450 de milioane de euro începând cu al patrulea an.

Locul 77, Aurel Kober

Proprietarul fabricii de lacuri și vopsele care îi poartă numele a avut anul trecut o avere estimată la 72-75 de milioane de euro, în creștere cu 2-3 milioane de euro față de ediția anterioară a Topului 300, când ocupa locul 79. Anul trecut, compania inginerului Aurel Kober a raportat o cifră de afaceri de peste 70 de milioane de euro și un profit de 5,5 milioane de euro, conform Capital. Din grupul Kober fac parte trei unități de producție: una de vopsele decorative, una de vopsele industriale și una de centrale termice, având circa 500 de angajați.

Locul 101, familia Tărâță

Membrii familiei Tărâță, care deține grupul TCE 3 Brazi, au avut anul trecut o avere estimată de Capital la 60 – 62 de milioane de euro, în creștere cu 5 – 7 milioane de euro față de ediția anterioară a clasamentului (locul 98 atunci), care a prilejuit revenirea în Top 300. Afacerile familiei sunt concentrate pe agricultură, turism și prelucrarea lemnului. Conform Capital, TCE Mobile Dryers, parte a grupului TCE 3 Brazi, a achiziționat, în 2018, pentru suma de 4,3 milioane de euro, șase baze ale companiei agricole Marsat, unul dintre cei mai mari proprietari de silozuri din Moldova.

Locul 234, familia Tofan

Averea familiei Tofan a fost estimată de Capital pentru anul trecut la 27 – 28 de milioane de euro – din distribuția de anvelope și materiale de construcții -, în creștere cu 2 – 3 milioane de euro față de anul anterior (când ocupa locul 254 în top). Cea mai importantă afacere a familiei Tofan demarează în 1992, când Viorel și Elena Tofan au pus bazele companiei Dinamic ’92 Distribution. Conform Capital, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 60,23 milioane de euro, în creștere de la 54,35 milioane în 2016.

 

 

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • Emilia 3 ani

  Si cu ce ne ajuta asta pe noi,cei de rand?