Doi tineri din comuna Poienari au întocmit proiecte pentru înființarea unor ferme de semi-subzistență, în valoare de 7.500 de euro fiecare.
Cei mai mulți dintre beneficiarii unui sprijin financiar nerambursabil prin măsura 1.4.1. – „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență”, program derulat prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, s-au orientat către apicultură.
Principala motivație în alegerea făcută de solicitanți a constituit-o munca plăcută și avantajoasă, desfășurată pe o perioadă de timp redusă din an, care dă posibilitatea derulării în paralel și a altor activități.
Printre cei care au luat în calcul aceste avantaje s-au aflat și Mirela Antochi (41 de ani) și Gabriel Cătălin Rusu (39 de ani), ambii din comuna Poienari.
Referent la primărie, apicultor în timpul liber
După 13 ani petrecuți la catedră, Mirela Antochi a decis că este momentul unei schimbări. Pentru a scăpa de navetă și de coșmarul obținerii unui loc în învățămînt, Mirela a ales să se angajeze tot în sistemul bugetar, dar în administrație, ca referent pe probleme sociale. Aproape de domiciliul ei, locul de muncă nu a fost tentant sub aspect salarial, dar stabilitatea acestuia a fost un prim argument în alegerea făcută. Cu doi copii liceeni și cu o tradiție moștenită din familie – creșterea albinelor -, Mirela Antochi se angajează într-un nou proiect în care își pune mari speranțe. „După ce a ieșit la pensie, tatăl meu a început să se ocupe de creșterea albinelor. Are 72 de ani și încă se ocupă de stupi. El este cel care m-a inițiat în acest domeniu și m-a încurajat să întocmesc un proiect„, a spus Mirela Antochi. Tatăl Mirelei, Gheorghe Borcilă, din satul Stejaru, cunoscut printre localnici pentru pasiunea lui pentru stupărit, a dorit să transmită meșteșugul mai departe. „Tata mi-a dat 27 de stupi și m-a îndemnat să întocmesc un proiect cu finanțare nerambursabilă, în valoare de 7.500 de euro, respectiv cîte 1.500 de euro pe an„, a mai spus Mirela Antochi.
Apicultor de la mii de kilometri
Gabriel Cătălin Rusu este un alt tînăr care dorește să se întoarcă la rădăcini. „Tatăl meu s-a ocupat cu creșterea albinelor. Și eu sînt apicultor. Pot spune că este o tradiție de familie. Am trăit 33 de ani în Roman. Am fost cadru militar și, după pensionare, am reabilitat casa părintească, pentru a mă întoarce în sat. Am trei copii și i-am «instruit» pe toți să se întoarcă la țară. Fiul meu a dobîndit o proprietate în Poienari, are vatră de stupină și, cum a existat oportunitatea de la Uniunea Europeană, a întocmit un proiect„, a spus tatăl lui Gabriel Cătălin Rusu, Vlademir Rusu (66 de ani), consilier la Primăria Poienari.
Tînărul apicultor a intrat în afaceri cu 25 de stupi. Cum tatăl și fiul sînt vecini cu proprietățile, cînd tînărul nu este disponibil, pentru că muncește în țări exotice, tatăl este cel care coordonează întreaga activitate. „Acum lucrează în Mexic. A fost în Japonia, China. Are timp să se ocupe și de această activitate, pentru că presupune trei luni pe an de muncă intensă„, a spus tatăl lui Gabriel.
Bătrînul consideră binevenită măsura 1.4.1, care dă posibilitatea tinerilor să înființeze ferme de semi-subzistență. „Familia trebuie să caute soluții pentru binele ei. Una ar putea fi aceasta. Iar în ceea ce mă privește, mi-am propus să mai trăiesc încă 20 de ani„, spune tatăl tînărului apicultor.
Comentarii