HomeRoman

Tineri europeni uniţi prin teatru

Un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Roman-Vodă” a demonstrat că teatrul poate reprezenta un mijloc de comunicare ce depăşeşte barierele interculturale.

 

Timp de aproape două săptămîni, 12 elevi romaşcani au desfăşurat activităţi comune cu tineri turci, elevi la liceul „Mustafa Eminoglu Anadolu Lisesi” din Kayseri, Turcia, în cadrul proiectului bilateral „Puterea scenei”. Proiectul bilateral „Tineret în acţiune” s-a încadrat în acţiunea 1.1, „Schimburi de tineri”, şi a adus în context de colaborare multiculturală 24 de tineri români şi turci pasionaţi de teatru, care au înţeles şi promovat valori europene precum toleranţa, diversitatea, solidaritatea sau cooperarea.

Activităţile au constat în workshopuri de realizare a unor scenarii de teatru şi punere în scenă a pieselor cu teme legate de valori europene, seri interculturale, vizite ale unor locuri şi instituţii reprezentînd identitatea naţională a Turciei. Cei 12 elevi români, Lucian Aghergheloaie, Georgiana Bîrjovanu, Eliza Bivolaru, Rareş Chelmuş, Gheorghe Crîşmăruc, Vlad Ilie, Vlad Ianuş, Mirabela Ivan, Aida Manea, Adelina Murariu, Amalia Popa şi Radu Ștefan, au stat în familiile elevilor turci implicaţi în proiect, unde au avut posibilitatea de a înţelege cultura şi mentalitatea turcă autentice. Liderii turci, Mustafa Yildiz şi Murat Gencer s-au preocupat îndeaproape atît de organizarea activităţilor, cît şi de acomodarea culturală şi afectivă a elevilor români. Impactul pe care această întîlnire l-a avut asupra elevilor a fost unul pozitiv. Scopul iniţial al proiectului, constînd în utilizarea teatrului ca limbaj universal şi instrument pentru incluziunea socială şi culturală, a fost nu doar complet îndeplinit, ci şi depăşit, întrucît activităţile, finalizate prin acordarea de certificate Youthpass, au însemnat pentru tinerii participanţi români şi turci o experienţă care a determinat dezvoltarea socială şi, mai ales, dezvoltarea personală„, a spus profesoara Roxana Prisacariu, care, alături de profesorul Ionuţ Ciocoiu, a coordonat grupul de elevi romaşcani.

Cînd am ajuns în Turcia, am fost mirat şi surprins de lumea nouă pe care o găseam acolo. Pentru început am avut un prieten nou, după care o întreagă familie”, a spus Lucian Aghergheloaie. „Pentru mine a fost o experienţă nouă să stau la o familie cu o cultură diferită de a mea şi o religie diferită, care impun un alt mod de viaţă. Mi-a plăcut că erau oameni cu o minte deschisă şi cu o cultură generală deosebită„, a apreciat Rareş Chelmuş.
Lucrul în echipă din timpul repetiţiilor la piesa de teatru, dar şi din meciul de baschet, s-a dovedit a fi o experienţă frumoasă, care ne-a apropiat şi ne-a făcut să înţelegem că nu sîntem chiar atît de diferiţi„, a spus Eliza Bivolaru.