HomePolitica

Tichete sociale în fiecare lună şi ajutor la plata facturilor către ApaServ

Sunt aleşi de romaşcani şi trebuie să lucreze în folosul celor pe care-i reprezintă, aprobând proiecte care să aducă mai mult bine în viaţa comunităţii. Ziarul de Roman vă prezintă consilierii locali: cine sunt, ce fac şi care sunt reuşitele acestora după mai bine de un an de mandat.

În politică este şefa femeilor social-democrate din Roman, iar în plan administrativ este membru în Consiliul Local. De profesie economist, Iulia Havrici-Tomşa a avut în plenul legislativului local intervenţii pe chestiuni punctuale, inclusiv pentru corectarea unor erori de redactare în cazul proiectelor de hotărâre. „Sunt atentă la cifre, date şi alte informaţii de acest tip, datorită profesiei. Am intervenit în şedinţele de Consiliu Local (CL) de fiecare dată când am avut ceva de spus, iar ceea ce am sesizat eu nu se discutase deja la comisie. Și de la cetăţeni primesc multe solicitări, pe care le transmit mai departe. Spre exemplu, sunt romaşcani care doresc amenajarea unor locuri de parcare sau asfaltarea unor alei. Lucrurile acestea nu se fac peste noapte, ci după o planificare. Iar oamenii vor să ştie când se vor rezolva acele chestiuni care sunt importante pentru ei. De multe ori, iau legătura direct cu persoane care lucrează în Primărie şi le rog să îmi dea un răspuns pe care eu să îl dau celor ce întreabă. Mai sunt şi chestiuni care au rezolvare rapidă şi funcţionarii publici au dat dovadă de bună-credinţă, intervenind acolo unde au fost solicitaţi şi unde s-a putut”, spune Iulia Havrici-Tomşa.

Consilierul PSD este secretarul comisiei pentru buget-finanţe, membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman şi reprezentantul CL Roman în Consiliul de Administraţie al Școlii „Calistrat Hogaş”. „Făcând parte din comisia de buget-finanţe, tot ce ţine de fonduri şi distribuirea banilor trece pe la noi. Avem multe discuţii în şedinţele de comisii şi domnul director Plaii (n. red. – Mihai Plaii, directorul economic al Primăriei Roman) poate spune de câte ori a fost chemat şi întrebat referitor la anumite proiecte care nu ne erau clare, nouă, consilierilor. Și în cadrul Consiliului de Administraţie de la spital sunt discuţii ample. Sunt mulţumită atunci când punctul meu de vedere este însuşit şi de ceilalţi. Atunci când s-a renunţat la contractul cu Georgala, am negociat valoarea despăgubirilor. Am făcut demersuri pentru a-l aduce la discuţii pe administratorul societăţii și a căuta o soluţie de mijloc astfel încât să nu plătească spitalul toată suma trecută iniţial în contract”, a explicat Iulia Havrici-Tomșa.

Pe lângă problemele legate de bani pe care le discută periodic în legislativul local sau în şedinţele de la spital, consilierul local are şi o misiune de suflet, pe care o îndeplineşte cu drag şi nostalgie. „Prima dată am fost numită în Consiliul de Administraţie al Școlii «Mihai Eminescu», dar am cerut să fac parte din consiliul Școlii «Calistrat Hogaş». Este o emoţie specială pentru mine de fiecare dată când mă duc acolo, fiindcă îmi aduc aminte de cei opt ani petrecuţi la şcoală, revăd drumul pe care îl făceam în fiecare zi cu ghiozdanul în spate – deşi acum folosesc intrarea principală, nu cea pe care o folosesc elevii. Sunt convinsă că aş fi muncit şi pentru a rezolva problemele de la Școala «Mihai Eminescu», însă implicarea în viaţa Școlii «Calistrat Hogaş» îmi oferă o bucurie aparte, mă încarcă de energie pozitivă. Sunt multe demersuri pe care le-am făcut pentru bunul mers al lucrurilor acolo, fie că a fost vorba de ocazii speciale sau de chestiuni administrative. Am fost voluntar în prima zi de şcoală, am chemat profesori pensionari să sărbătorească împreună cu noi ziua şcolii, am avut multe acţiuni frumoase. Și vor mai fi”, crede consilierul local.

În ceea ce priveşte proiectele pe care PSD doreşte să le implementeze la nivel local, două sunt prioritare. „Nu renunţăm la ideea de a oferi romaşcanilor tichete sociale de o valoare mai mică, dar în fiecare lună, nu doar de sărbători, aşa cum se întâmplă acum. Tichetele sociale pentru romaşcanii nevoiaşi reprezintă un proiect al PSD care a fost implementat într-o altă formă de administraţia locală. Un alt proiect pe care dorim să îl punem în practică va veni tot în sprijinul celor ce nu au venituri care să le permită un trai decent. Este vorba despre subvenţionarea parţială a facturii la apă şi canalizare. Costul a trei sau patru metri cubi ar putea fi suportat de administraţia locală în cazul romaşcanilor cu venituri mici, diferenţa urmând a fi acoperită de beneficiar. Este un proiect pe care îl gândim de mai mult timp, dar la care mai avem de lucrat. Pentru ambele proiecte trebuie identificate resursele disponibile, dar cred că se pot implementa”, a concluzionat Iulia Havrici-Tomșa.

Soţii Havrici deţin două imobile în Roman şi un teren în comuna Ceahlău, trei conturi bancare în lei şi unul în euro. Soţul Iuliei Havrici-Tomşa este angajat al Primăriei Roman.

Comentarii

WORDPRESS: 0