La testare participă elevi de clasa a II-a, a IV-a și a VI-a n elevii nu vor primi note sau calificative.
Elevi din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se pregătesc să susțină evaluările pilot programate de Ministerul Educației pentru perioada 9- 23 mai. Primii care vor susține evaluarea sînt elevii de clasa a IV-a, programați pe 9 mai, urmați de cei de clasa a VI-a, pe 16 mai, și de cei de clasa a II-a, pe 22 și 23 mai.
Nu toți elevii de la aceste nivele de studiu vor da testul, ci doar un eșantion stabilit de Ministerul Educației. În județul Neamț vor susține testul pilot elevii de clasa a II-a de la Colegiul Tehnic „Danubiana” (fosta Școală nr. 2) și de la Școala „Vasile Mitru” din Tașca; la clasa a IV-a vor da teste elevii de la Grupul Școlar „Mihail Sadoveanu” Borca, Școala „Vasile Conta” Ghindăoani, Școala nr. 1 Bicaz și Școala cu clasele I-VIII Rediu.
Pentru testare la clasa a VI-a se vor pregăti elevii de la Urecheni și cei de la Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț. Testele care vor fi administrate, precum și baremele de corectare aferente sînt elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare.
La clasa a II-a, acestea conțin două secțiuni, care vizează competențele de receptare-producere a mesajelor și competențe de matematică. La finalul clasei a IV-a, evaluarea elevilor va cuprinde disciplinele limba română și matematica.
La clasa a VI-a, evaluarea vizează optimizarea învățării, elaborarea planurilor individualizate de învățare și preorientarea școlară către un anumit tip de liceu. Testele conțin două secțiuni corespunzătoare probelor transdisciplinare evaluate: limbă și comunicare, respectiv matematică și științe.
La aceste teste, elevii nu vor primi note sau calificative. Rezultatele evaluării fiecărui test contribuie la realizarea unui scor mediu național al performanțelor elevilor și sînt utilizate pentru realizarea unor studii și cercetări de diagnoză a sistemului de învățămînt.
Comentarii