Prima paginăSocialSanatate

Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

Dimensiune text

Spitalul Roman a primit fonduri suficiente pentru luna decembrie  în scopul depistării cancerului de col uterin. În acest an, 984 de paciente au făcut acest test, iar la 22 dintre ele au fost descoperite leziuni.

Femeile din Roman şi din împrejurimi sunt aşteptate la secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Municipal de Urgenţă Roman, pentru a face o testare pentru depistarea cancerului de col uterin.

După o pauză de câteva luni, programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin – din care fac parte şi medicii de familie din Roman şi Spitalul Roman – a primit din nou fonduri.

„Fonduri avem suficiente pentru luna decembrie, dar problema este că femeile nu vin la testare. Ele trebuie să se adreseze mai întâi medicului de familie, iar acesta ar trebui să fie cel care să le consilieze şi să le explice beneficiile efectuării acestui test, în urma căruia pot fi descoperite la timp eventuale leziuni care, tratate, nu vor pune în pericol viaţa pacientei”, a declarat medicul Laura Arvătescu, coordonatorul programului de screening de cancer de col uterin de la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman.

Citește și:   Certificat de vaccinare COVID-19 pentru cinci comune din județ. Avertismentul polițiștilor

Femeile care doresc să facă parte din acest program trebuie să se adreseze medicului de familie, pentru a le da o trimitere către medicul specialist din spital. O condiţie esenţială este să deţină asigurare de sănătate.

În primele nouă luni ale anului, 984 de femei din Roman şi localităţile din împrejurimi au fost testate pentru depistarea acestui tip de cancer, iar la 22 dintre acestea au fost descoperite leziuni. „13 dintre aceste paciente aveau leziuni minore, care au fost tratate şi monitorizate. Evoluţia stării lor de sănătate a fost bună şi nu a fost necesară o intervenţie chirurgicală. La alte opt femei s-au descoperit leziuni majore. Acestora li s-a făcut biopsie, iar apoi au fost îndrumate către Institutul Oncologic din Iaşi”, a precizat medicul Laura Arvătescu.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0