Prima paginăActualitateRural

Terenurile pentru case nu mai au căutare

Dimensiune text

Numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate de autorităţile locale este în scădere.

Interesul cumpărătorilor pentru terenurile din intravilanul localităţilor, în vederea construirii de case, este scăzut în zona rurală a Romanului. Criza economică este principalul motiv pentru care localnici sau clienţi din afara localităţilor nu şi-au manifestat interesul pentru achiziţionarea de terenuri.

În comuna Gâdinţi, de exemplu, nu au fost eliberate, în acest an, autorizaţii pentru construcţia de case. „Am eliberat autorizaţii doar pentru extinderi de case şi pentru construirea de anexe în gospodărie. Cu ani în urmă, romaşcanii, dar şi multe persoane cu domiciliul în afara judeţului, fără legătură cu zona, erau foarte interesaţi de terenurile din comuna Gâdinţi. 10 – 15 vile au fost construite pe un teren aflat în apropiere de Dealul Mărului, formând un cartier nou. Acest lucru ne-a determinat să includem în intravilan terenul respectiv. Proprietarii acestor case sunt din Roman, judeţele Vaslui, Braşov, dar şi din Bucureşti. Criza economică nu a mai permis proprietarilor să finalizeze construcţiile, acestea aflându-se, în prezent, în diverse stadii de execuţie. Acum, preţul metrului pătrat de teren în intravilan nu este mai mare de 3 euro”, a declarat Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi.

Doar în extravilan se mai vinde teren, spune primarul Băbuţă. Inginerul Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA din Roman, şi fiu al satului Gâdinţi, este cel care a cumpărat recent teren arabil în extravilan. Preţul la care s-a făcut tranzacţia a fost de 10.000 de lei pentru un hectar de teren.

Nici în comuna Cordun, cea mai dezvoltată unitate administrativ-teritorială din zona Roman, nu există interes crescut pentru achiziţionarea de terenuri în vederea construcţiilor de locuinţe. Pe lângă criză, un alt motiv al interesul scăzut pentru achiziţionarea de terenuri este faptul că locuitorii comunei şi-au ridicat case în perioada de boom economic. De câţiva ani, în comuna Cordun, cererile de construcţii de case sunt puţine, iar preţurile la terenuri, în cădere liberă. „În intravilan, preţul terenurilor variază de la 5 la 20 de euro metru pătrat de teren, în funcţie de zona în care este dispus şi de calitatea terenului. În extravilan, terenurile se vând cu 1 – 2 euro pe metru pătrat”, a precizat Adrian Diaconu, primarul comunei Cordun.

Anul trecut, Primăria Bozieni a eliberat 13 autorizaţii pentru construcţia de case şi anexe. „Vânzarea terenurilor este staţionară. Fiind la distanţă mare de oraş, cei care solicită terenuri sunt doar romaşcani care îşi au rădăcinile în comună. O problemă cu care clienţii se confruntă este că proprietarii de terenuri nu au întocmite actele de succesiune, situaţie care îi descurajează”, a spus Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Vânzarea terenurilor în extravilan este îngreunată şi de Legea nr. 17/2014 privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole în extravilan, intrată în vigoare în luna martie. Piaţa în cazul  terenurilor agricole extravilane este afectată de lipsa normelor metodologice de aplicare. Potrivit actului normativ, statul român, reprezentat de primari, devine unic intermediar pe piaţa terenurilor agricole.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0