HomeSocialSanatate

Terapii gratuite pentru persoanele cu autism, momentan un vis

Noul contract de servicii medicale, intrat în vigoare în luna iunie a acestui an, prevede servicii medicale şi pentru persoanele cu autism. Cu toate acestea, birocraţia împiedică implementarea acestor reguli, motiv pentru care bolnavii scot, în continuare, bani din buzunar pentru terapii.

Noul contract-cadru pentru servicii medicale, intrat în vigoare de la 1 iunie, prevede includerea printre consultaţiile medicale suportate de stat şi a terapiilor psihologice pentru pacienţii cu tulburări din spectrul autist. O iniţiativă bună şi în premieră pentru ţara noastră, dar care se aplică, pentru moment, doar pe hârtie. Astfel, părinţii copiilor diagnosticaţi cu autism trebuie să plătească, în continuare, din buzunar, costisitoarele terapii psihologice, chiar dacă legea este de partea lor.

Birocraţia impusă de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ îngreunează accesul la psiholog, iar numărul orelor de terapie este limitat. Psihologul nu poate încheia un contract direct cu CAS, ci e nevoie de intermedierea unui pedopsihiatru sau neuropsihiatru, care să pună şi diagnosticul de autism. Astfel, doar psihologii care deţin un cabinet individual şi dreptul de liberă practică pot şi trebuie să încheie un contract cu unul dintre aceşti specialişti. Medicul, la rândul lui, intră în relaţie contractuală cu CAS, jucând, astfel, rolul de intermediar între CAS şi psiholog.

„Medicul specialist în psihiatrie pediatrică Adriana Talaşman, din Roman, cu care lucrăm noi, ar trebui să aibă contracte încheiate cu cabinetele particulare ale medicilor psihologi, pentru ca aceşti medici să îi trimită pacienţii spre diagnosticare, dar acest lucru nu se întâmplă. Este încă o lege gândită greşit, care nu poate fi pusă în aplicare. Oricum, contractul spune că pot fi decontate trei şedinţe de terapie pe lună pentru copiii cu autism. La noi la centru, copiii fac câte trei şedinţe pe săptămână. Sprijinul nu ar fi fost unul foarte mare, totuşi ar fi prins bine unui părinte care are un copil diagnosticat cu autism”, a declarat Alina Mihaela Iucha, coordonatoarea Centrului Delfinul pentru copiii cu autism din Roman.

Ținând cont de faptul că fiecare şedinţă de terapie costă 30 de lei, părinţii trebuie să scoată din buzunar, în fiecare lună, aproximativ 400 de lei pentru terapia copiilor lor la acest centru, plus eventuale şedinţe suplimentare pe care la pot obţine în regim privat.

Aceste terapii sunt esenţiale pentru dezvoltarea unui copil care suferă de autism. „Dacă nu face terapie, copilul poate avea probleme foarte mari de dezvoltare intelectuală. Riscă să aibă probleme foarte mari cu vorbirea sau cu relaţionarea cu ceilalţi”, spune Alina Iucha.

Comentarii

WORDPRESS: 0