Prima paginăSocial

Terapii gratuite pentru copiii cu dizabilităţi din Neamţ

Terapii gratuite pentru copiii cu dizabilităţi din Neamţ

Dimensiune text

 

parinti copiiÎn evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Neamţ erau, la data de 29 februarie, 2.312 copii din judeţul Neamţ, toţi fiind încadraţi în diverse grade de handicap. În primele două luni ale acestui an s-au înregistrat 309 cereri de evaluare în vederea încadrării în grad de handicap, dintre care 35 au fost cazuri noi, restul fiind copii ce au necesitat reevaluare.

Din punct de vedere al dizabilităţilor, predomină afecţiunile mintale, dar sunt şi multe cazuri de copii cu afecţiuni somatice (diverse boli, tumori, malformaţii ale organelor interne etc.). În statistici se regăsesc şi peste 80 de copii cu probleme severe de vedere, dar şi 40 care suferă de surditate.

Toţi aceşti copii pot beneficia de o serie de terapii gratuite în cadrul centrelor specializate din structura DGASPC Neamţ, prioritate având cei instituţionalizaţi şi cei din comunitate care provin din familii defavorizate. Pe lângă terapie psihologică, individuală şi de grup, kinetoterapie, terapie educaţională, stimulare senzorială, terapie ABA, terapie Vojta ori consilierea părinţilor, copiii pot primi şi servicii de logopedie. Acestea se adresează nu doar copiilor cu dizabilităţi, ci şi celor care suferă de tulburări de limbaj sau au dificultăţi de vorbire, chiar dacă nu suferă de nici o afecţiune sau dizabilitate. Tuturor le stau la dispoziţie specialiştii Centrului de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilităţi, situat pe strada Valea Albă, nr. 35 din Piatra Neamţ.

Terapia logopedică deţine un rol foarte important în îmbunătăţirea pronunţiei cuvintelor şi propoziţiilor, care duce la creşterea încrederii în forţele proprii şi a integrării cu succes în societate a copilului. „Eficienţa corectării tulburărilor de vorbire este cu atât mai ridicată cu cât terapia logopedică începe mai devreme. Specialiştii noştri oferă soluţii concrete şi rezolvări ale problemelor copiilor, conducând, astfel, la creşterea încrederii de sine a celor mici, creşterea motivaţiei faţă de procesul educaţional, le înlătură anxietatea şi negativismul faţă de vorbire. Aceste acţiuni duc la progresul constant al copiilor ce beneficiază de servicii de logopedie, iar pentru noi este un motiv de bucurie să observăm schimbările în bine!”, a spus Cristina Păvăluţă, directorul DGASPC Neamţ.

Includerea în programele de terapie se face conform regulamentului  de organizare şi funcţionare a Centrului de Recuperare, prin depunerea unei cereri la sediul Direcţiei  Neamţ, a unor documente medicale din care să reiasă necesitatea serviciilor de recuperare-reabilitare sau a certificatului de încadrare în grad de handicap însoţit de planul de recuperare precum şi a unor documente care să ateste situaţia socio-economică a familiei. După aprobarea solicitării, copilul va merge la Centrul de Recuperare, unde va fi supus unei evaluări în vederea stabilirii necesarului de servicii de recuperare.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Rectificati titlul ,este vorba de copiii cu disabilitati din Piatra Neamt ,nu din judetul Neamt. Care este capacitatea acestui centru ,ca nu am inteles din articol ,din moment ce dati statistic citi copiii sunt inregistrati la nivel de judet .