HomeSanatate

Tehnologia dăunează grav sănătății

Tot mai multe persoane se îmbolnăvesc pentru că lucrează la calculator sau se expun aerului condiționat.

 

 

În ultimii ani, evoluția tehnologiei a contribuit masiv la dezvoltarea societății, dar a dus și la crearea unor riscuri ascunse de îmbolnăvire. Așa se face că practicarea unor meserii, care în trecut erau considerate banale, are acum un risc de îmbolnăvire mai mare.
Este cazul angajaților care lucrează în bănci sau în croitorii, care frecventează tot mai des Cabinetul de Fizioterapie și Medicină de Recuperare din cadrul Policlinicii Roman. Potrivit medicului Maria Gotcă, coordonatorul cabinetului, în perioada verii, au devenit din ce în ce mai frecvenți pacienții care lucrează în croitorii și care au nevoie de servicii de recuperare medicală. În plus, s-au înmulțit și cazurile funcționarilor care lucrează în bănci și care, din cauza suprasolicitării mușchilor, sînt predispuși la afecțiuni care necesită perioade lungi de recuperare.
„În cazul angajaților care lucrează în bănci, întrucît foarte mulți dintre ei petrec aproape tot timpul concentrați în fața calculatorului, oasele sînt menținute într-o singură poziție, iar mușchii nu se pot relaxa. De aceea, mulți se prezintă la cabinetul nostru cu nevralgii cervicale și trebuie să facă exerciții de recuperare. În perioada verii, am avut extrem de mulți pacienți care erau angajați în croitorii și, datorită expunerii îndelungate la aerul condiționat, au avut probleme cu sistemul muscular și osos. Pînă și încălțămintea pe care o purtăm prezintă riscuri. Nu puține au fost cazurile în care s-au prezentat la noi femei cu deformări ale oaselor piciorului pentru că fie au purtat tocuri, fie au purtat pantofi prea strîmți„, a declarat medicul Maria Gotcă.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Florin 10 ani ago

    Imi aduc aminte de un reportaj , facut intr-o mare firma de productie din Japonia, unde ,in fiecare dimineata, inainte de inceperea lucrului, robotii industriali erau pusi in miscare 15 minute, evident pentru verificarea functionarii corecte. Un angajat mai mucalit numea asta „gimnastica de inviorare” a robotilor… Dar oamenii n-ar putea sa incerce o relaxare, insotita de miscari pt. destindere, macar 5 minute, odata la o ora ? Intreb si eu…