HomeSocialReligie

Te Deum pentru făuritorii unirii din 1859

Slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi.

La Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a avut loc vineri, 24 ianuarie, o slujbă de Te Deum prilejuită de împlinirea a 155 de ani de la Unirea Principatelor Române. Slujba a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, împreună cu un sobor de preoţi format din preoţii consilieri şi inspectori de la Centrul Eparhial Roman. „Idealurile românilor din toate timpurile au fost: unitatea şi independenţa. Noi, un popor creştin purtător de cruce şi doritor de înviere, am păstrat candela credinţei aprinsă şi ne-am luptat pentru cele două idealuri. Ele au fost dobândite cu multă jertfă şi trudă. De aceea, gândurile noastre sunt de recunoştinţă şi de pioasă amintire faţă de toţi cei care s-au jertfit pentru această cauză înaltă”, a spus preot Florin Aurel Țuscanu, directorul Centrul de pelerinaje „Sfântul Antipa” din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

catedrala2Despre evenimentul istoric de la 24 ianuarie a vorbit şi PS Ioachim Băcăuanul. „Biserica, prin gestul de pomenire, trebuie să pună în evidenţă pe cei care i-au ajutat pe făuritorii unirii să împlinească acest act. Cuvântul care trebuie să ne încurajeze pe noi este «unitate», pentru că Hristos ne-a îndemnat ca «toţi să fim una». Hristos ne cheamă să rămânem în iubirea Lui, căci fără El nu putem face nimic”, a subliniat PS Ioachim Băcăuanul.

La finalul întâlnirii, elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” au cântat împreună cu cei prezenţi „Hora Unirii”.

Comentarii

WORDPRESS: 0