HomeSocialSanatate

Tânără surdo-mută, fără identitate, cazată la Spitalul de Psihiatrie

O tânără care suferă de oligofrenie şi retard psihic este cazată la Spitalul de Psihiatrie Roman încă din 2009. Pacienta nu are niciun document, este surdo-mută şi nu s-a interesat nimeni de starea ei. Bolnavi fără acte de identitate, locuință sau rude fac, periodic, naveta stradă-spital.

La Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman sunt internate, periodic, persoane care au afecţiuni psihice mai mult sau mai puţin grave, dar care au fost abandonate de familie şi pentru care spitalul a devenit singura casă. Un caz mai grav este al unei tinere, aparent în jur de 20 – 25 de ani, care a fost adusă la spital de la Piatra Neamţ, în 2009. De atunci, conducerea spitalului a dus o muncă neîntreruptă de cercetare, alături de Poliţie, pentru a-i afla identitatea, însă fără niciun rezultat.

„Este un caz foarte grav. Această pacientă are cinci ani de când, practic, este cazată la noi. Nu îi putem face fişă de internare, întrucât nu are niciun document, nu ştie cum o cheamă, câţi ani are, nimeni nu s-a interesat de ea şi, în plus, pare că ar fi surdo-mută. Nu colaborează în niciun fel. În toţi aceşti ani, am făcut numeroase adrese la Poliţie, pentru a încerca să îi aflăm identitatea, însă fără niciun rezultat. Este evident că suferă de un retard psihic foarte grav, însă nu face mari probleme. Se agită uneori, ţipă, dar îi administrăm un calmant şi se linişteşte imediat. Nu o putem lăsa pe străzi, întrucât este lipsită de apărare şi, dacă o găseşte Poliţia, ne face nouă dosar penal. O altă problemă este că numai un medic legist îi poate face testele specifice pentru a-i afla măcar vârsta, dar numai la solicitarea Poliţiei. Acum, pregătim o adresă prin care solicităm autorităţilor să dispună această măsură, pentru a i se putea stabili vârsta, ca, apoi, să i se întocmească un certificat de naştere şi să i se dea un CNP. Astfel, vom putea să îi facem internarea, pentru a beneficia de tratament, şi să luăm măsuri pentru a încerca să o internăm într-un centru specific pentru astfel de persoane”, a spus medicul Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie.

Alţi nouă pacienţi sunt clienţi fideli ai spitalului

În acest moment, există alte nouă persoane internate, cu vârste cuprinse între 20 şi 60 de ani, care au şi până la 20 de ani de când viaţa lor se desfăşoară într-un singur fel: trăiesc pe străzi, sunt descoperite de Poliţie şi aduse la spital, unde primesc tratament, după care sunt externate, ajung din nou pe străzi şi circuitul se reia. Locurile din aziluri sau cămine nu sunt suficiente, aşa încât aceşti oameni ajung efectiv la mila statului şi a medicilor. Cei mai mulţi dintre ei nu mai au casă, au pierdut legătura cu familia sau rudele sunt cele care nu mai vor să audă de ei. Cinci dintre aceste persoane au întocmit dosarul prin care au solicitat un loc într-un azil sau cămin de bătrâni, însă locurile din astfel de instituţii din judeţ sunt insuficiente, aşa că pacienţii au rămas pe lista de aşteptare.

O pacientă care frecventează Spitalul de Psihiatrie este o bătrână din Roman, care are peste 15 ani de când repetă traseul stradă – spital. După o viaţă întreagă în care a muncit şi a avut o familie, femeia a căzut pradă unor escroci care i-au luat casa şi au lăsat-o pe drumuri. În acel moment, pacienta a suferit un blocaj psihic, iar de atunci starea ei nu s-a îmbunătăţit deloc. „Vine la noi, stă câteva săptămâni, după care suntem nevoiţi să o externăm, pentru că nu poate sta aici la infinit. Ajungând din nou pe străzi, este o chestiune de timp până când este găsită de Poliţie şi adusă iar la noi. Situaţia aceasta se întâmplă de peste 15 ani. Nu se mai interesează nimeni de ea, aşa că spitalul a devenit singura casă pe care o cunoaşte, iar cadrele medicale – singurii ei prieteni”, susţine medicul Anca Hîncu.

Aceste cazuri dau numeroase bătăi de cap conducerii spitalului. Neavând locuinţă, cei mai mulţi dintre indivizi au buletinele expirate sau nu au deloc. Spitalul este nevoit să le facă pacienţilor respectivi acte de identitate provizorii, pentru a le putea completa fişe de internare şi a putea primi decont, pentru serviciile medicale pe care le oferă acestor bolnavi, de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Comentarii

WORDPRESS: 0